Len nedávno sa po rokoch vrátili na divadelné dosky. A stále niečím prekvapujú. Rovnako, ako prekvapovali v časoch ich najväčšej slávy. Kopytovci najnovšie naspievali pieseň inšpirovanú legendárnou skladbou tria Lasica - Satinský - Filip. Do známej melódie napísali nový text plný štipľavých slov.

Pieseň z pera Jara Filipa a Milana Lasicu Chcel by som byť taký báči otvárala debutový album Bolo nás jedenásť trojice Milan Lasica, Július Satinský a Jaroslav Filip. Vyšiel v roku 1981 a mnohé piesne z neho zľudoveli.

Kopytovci jej text upravili a dali jej názov Chcel by som byť politikom. Hudbu Jara Filipa spracoval Tóno Popovič, na motívy pôvodného textu Milana Lasicu nové slová napísali Ľudovít "Mravec" Jakubove spolu so Sávom a Tónom Popovičovcami.

Pesnička je súčasťou nového kabaretného predstavenia

"Napísanie textu bolo pre nás veľkou výzvou, pretože ten pôvodný z dielne Milana Lasicu nastavil latku veľmi vysoko," uviedli. Humorný text Kopytovcov je plný odkazov na súčasnú politickú scénu, z ktorej si robí žarty aj ich politický kabaret Voľby 2020: Gágaji, táraji a prďúsi!!!. Pesnička je jeho súčasťou.

"Kým v origináli textu ide o výpočet svetových mužských hereckých hviezd začiatku 80. rokov a v akejsi paralele skvelej generácie slovenských hercov, v prípade našej adaptácie sme sledovali linku opoziční - koaliční politici," hovorí Mravec. Pôvodne boli na zozname mená viacerých politikov, konečná podoba piesne vznikala škrtaním a dopĺňaním asi tri týždne. "Dĺžka piesne aj textových možností bola daná, počet 'miest na sedenie' obmedzený, a tak sme sa trojhlasne usilovali zhodnúť na tom, ktoré mená v konečnom výpočte zostanú," vysvetľuje.

K piesni Kopytovci vytvorili aj videoklip s ukážkami z predstavenia, jeho autorom je režisér celej javiskovej šou Tóno Popovič. "Sú v ňom zachytené signifikantné situácie z nášho nového predstavenia, ktoré takpovediac vykresľujú jeho náladu a smerovanie," povedal o klipe Mravec. 


V novom texte zápasili o každé slovíčko

Humoristi si odkaz Lasicu, Satinského a Filipa veľmi vážia a podľa toho aj k novej piesni pristupovali. "Mali sme to šťastie spolupracovať s týmito velikánmi užšie. V záujme tejto kontinuity sme si vybrali pieseň Jara Filipa a nadviazali na textový kľúč Milana Lasicu," dodal Sáva Popovič.

Pieseň považujú za svoj hold Jarovi Filipovi, ktorý nás predčasne opustil v júli 2000. Okrem spolupráce s Lasicom a Satinským je známy množstvom hitov, ktoré napísal pre RichardMüllera. Dlhé roky spolupracoval aj s Dežom Ursinym.

"Spoločnými silami sme sa snažili čo najviac priblížiť hudobnej a textovej kvalite predlohy, zápasili sme o každé slovíčko. Zároveň sme sa usilovali v politickej aktualizácii triafať na miesta, ktoré môžu diváka pobaviť alebo inak zaujať, tak snáď sa to akomak vydarilo," hovorí Tóno Popovič.

Vypočujte si originál piesne v podaní trojice Lasica - Satinský - Filip:


So svojím novým predstavením, nadväzujúcim na tradíciu politických kabaretov z 90-tych rokov, Kopytovci zožali skvelý úspech. Zatiaľ ho hrali len v Bratislave, no už sa naň môžu tešiť aj diváci v trnavskom regióne. "Zatiaľ to vyzerá veľmi dobre, spontánny, rozpustilý a miestami hrdelný smiech publika nás teší," priznáva Sáva.

"Stalo sa, že po predstavení sme sa omylom čakali s hosťami na inom podlaží divadla. Prebehol som zadným vchodom k východu a stretával takmer všetkých divákov tvárou v tvár hneď po opustení sály. Odchádzali s úsmevom, podľa reakcií sa mi zdalo, že strávili zábavné chvíle," uzavrel Mravec.

Najbližšie si môžete politický kabaret Voľby 2020: Gágaji, táraji a prďúsi!!! pozrieť v divadle Malá scéna STU v Bratislave 24. februára. Následne s ním Kopytovci vyrazia na cesty po slovenských regiónoch, najskôr do Trnavského kraja.

Mohlo by vás zaujímať: Na Pohode zaznie kultový album Bolo nás jedenásť



Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

Foto: Lucia Kotrhová

Súvisiaci interpreti: Kopytovci