Slovenská speváčka Karin Ann dnes oficiálne vydáva svoj debutový album through the telescope. Zverejnila tiež nový videoklip k skladbe i don't believe in God , v ktorom si v cameo úlohe zahrala svetovo uznávaná britská umelkyňa Imogen Heap.

Karin Ann je na scéne presne štyri roky a na konte má už slušnú zbierku pozoruhodných úspechov. Ďalší dôležitý míľnik jej kariéry prichádza dnes, symbolicky v deň jej 22. narodenín. Do jej diskografie totiž po niekoľkých EP nahrávkach pribudol prvý dlhohrajúci album s názvom through the telescope.

Spojenie "očakávaný album" sa používa pričasto, v prípade Karin Ann je však na mieste. Je totiž prvou slovenskou speváčkou, ktorá si už pred vydaním debutového albumu získala pozornosť a uznanie rešpektovaných svetových hudobných médií, ktoré ju označujú za vychádzajúcu hviezdu a predpovedajú jej vstup na globálne pódiá.

Mladej umelkyni a jej aktuálnej tvorbe venoval pred pár týždňami priestor na titulnej strane jeden z najvýznamnejších hudobných magazínov histórie NME aj najprestížnejšie hudobné ocenenie sveta Grammy Awards v rámci svojho programu na podporu mladých talentov Global Spin (viac info). Vo februári skladby z očakávaného albumu odohrala na prestížnom podujatí Fashion Week v New Yorku a v marci ju v oficiálnom programe predstavil rešpektovaný a najväčší showcaseový festival sveta SXSW v texaskom Austine.

S láskou k hudbe a bez externých tlakov

Album through the telescope prináša 14 skladieb, ktoré otvárajú komplexné témy identity, duševného zdravia a lásky v pestrej fúzii žánrov od amerického folku cez klasický rock až po vplyv elektroniky a gothic disca. Album sa nahrával prevažne v USA a Karin si k jeho tvorbe prizvala po hudobnej, produkčnej i zvukovej stránke viacero zahraničných hostí. Výslednú podobu albumu formovali po boku Karin Ann predovšetkým americkí hudobníci a producenti Benjamin Lazar Davis a Will Graefe.

"Predtým než som vôbec začala plánovať vydanie tohto albumu, ocitla som sa v zlomovom okamihu, kedy som seriózne zvažovala skončiť s hudbou kvôli môjmu zhoršujúcemu sa zdraviu," spomína Karin Ann na kritické obdobie, ktoré predchádzalo práci na albume.

"Vtedy nečakane prišiel na scénu Benjamin, môj spolupracovník na albume, a neskôr sa pridal Will. Oni dvaja vo mne naštartovali túto novú vlnu kreativity a album sa nakoniec vydaril ešte viac, než som si predstavovala. Tento projekt vznikal s láskou a bez akýchkoľvek externých tlakov, čo nám umožnilo v tvorbe odzrkadliť umeleckú integritu, ktorú všetci traja zdieľame. Som veľmi hrdá na to, čo sme spoločne vytvorili a teším sa, že konečne môžem tento veľmi osobný kus mojej práce zdieľať so svetom. Dúfam, že s poslucháčmi zarezonuje na hlbokej úrovni," dodáva.

Nový singel s aktuálnou témou

Album through the telescope vychádza v sprievode titulnej skladby i don't believe in God, ktorú Karin napísala v kľúčovom okamihu svojho návratu na scénu po niekoľkomesačnej umeleckej prestávke spôsobenej zdravotnými ťažkosťami. Vychádzajúc z vlastnej skúsenosti queer ženy hľadajúcej si svoju cestu v konzervatívnej kresťanskej spoločnosti, Karin prináša v piesni i don't believe in God intímnu reflexiu človeka, ktorý čelí spirituálnej dileme. Opúšťajúc tradičnú náboženskú vieru, hlavná postava príbehu zvádza boj s cieľom nájsť spirituálne útočisko uprostred nepriazne osudu.

Bolestivo aktuálne posolstvo podčiarkuje dramatický videoklip, ktorého kinematografické spracovanie opäť potvrdzuje umeleckú záľubu Karin Ann v premosťovaní hudobnej tvorby s filmovým svetom. Réžiu videa Karin zverila americkej dvojici Tusk, v spolupráci s ktorou už v minulosti získala ocenenia na medzinárodných filmových festivaloch. Zatiaľ čo samotná skladba odráža osobný vnútorný zápas jednotlivca, dej videoklipu sa norí do tém náboženskej perzekúcie a spoločenskej nespravodlivosti, čerpajúc inšpiráciu z historických udalostí, konkrétne z procesov s čarodejnicami. Videoklip prináša tiež prekvapenie v podobe špeciálneho hosťovania Imogen Heap, s ktorou Karin Ann spolupracovala na remixe svojho predošlého singla false gold.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriana Nievelt. Správu sme upravili a doplnili.