Zmoknutí fanúšikovia, premočené stany, posunuté aj úplne zrušené koncerty. Tak vyzeral piatkový večer a noc na slovenských festivaloch. Práve tento víkend sa pritom koná najviac veľkých akcií naraz - Grape v Piešťanoch, Terchovský budzogáň, BeeFree v Čunove a festival Červeník. Búrky zasiahli všetky štyri.


Fanúšikovia na Grape o headlinerov neprišli

Piatková noc na Grape festivale fanúšikom určite pripomenula prvý ročník (2010), kedy počas úvodnej noci taktiež koncertovalo počasie. Podobne ako vtedy sa organizátori včera krátko pred príchodom búrky rozhodli vyprázdniť priestor pod pódiami a vo veľkokapacitných stanoch a ďalších festivalových stavbách, pri ktorých zrútení by mohlo dôjsť k tragédii. Fanúšikovia tak museli búrku prečkať vo svojich stanoch a v autách alebo areál opustiť.

Koncerty niekoľkých domácich kapiel sa presunuli alebo zrušili, zo zahraničných mien napokon vôbec nevystúpili britskí The Joy Formidable. Crystal Fighters odohrali po búrke na hlavnom skrátený koncert a fanúšikovia si napokon po polnoci mohli užiť aj hlavné hviezdy piatkového programu, ktorými boli Dub FX a elektronická formácia Nero, ktorá zahrala na hlavnom pódiu napriek silnému dažďu. "Veľmi chceli hrať a dali to aj v totálnom lejaku. Nezabudnuteľný zážitok," napísali organizátori na festivalovom Facebooku.

Dnešná predpoveď počasia je pozitívna, program by mal ísť podľa pôvodného plánu. K ťahákom druhého dňa patria najmä Američania The Drums a britský DJ Fresh so svojím LIVE projektom. Reportáž a fotoreport z Grape festivalu prinesieme v nedeľu.

Biohazard sľúbili, že sa do Terchovej vrátia

Hudba.sk vyslala redaktora aj na festival Terchovský Budzogáň, na ktorom sa mala ako hlavná hviezda piatkového programu predstaviť americká skupina Biohazard. Napokon však bolo všetko inak. "Asi 15 rokov som čakal na to, že uvidím Biohazard naživo. Dnes po práci som sa vydal na cestu z BA do Terchovej. Všetko šlo v pohode, nejaká tá búrka, dve havárky, oprava cesty. Asi po dva a pol hodine som dorazil na miesto, kde som sa dozvedel, že to museli zavrieť, lebo šupol blesk a poškodil aparatúru," píše na sociálnej sieti redaktor Týždňa v hard & heavy Pavol Magic, ktorý žiaľ meral cestu do Terchovej zbytočne, rovnako ako tisícky ďalších fanúšikov crossoverovej legendy.

Život ohrozujúce blesky, niekoľko hodín trvajúca búrka a silný vietor urobili nepríjemnú bodku za piatkovým programom Budzogáňa už pred deviatou večer. Hustý vytrvalý dážď sprevádzal už po 18:00 vystúpenie miláčikov domáceho publika - nitriansku kapelu Horkýže Slíže. Situácia sa však stala neúnosnou po necelých 40 minútach koncertu Inekafe, kedy silná búrka sprevádzaná početnými bleskovými výbojmi zasiahla Terchovú a aj okolie amfiteátra.

fanúšikovia Horkýže Slíže na Terchovskom Budzogáni Zdroj: FacebookFanúšikovia na koncerte Horkýže Slíže - Terchovský Budzogáň 2013

"Naši fanúšikovi si už za tie roky zvykli, že nejaký ten dážď neodmyslitelne k festivalu patrí. Včera sa však príroda s nami zahrala až príliš nebezpečne. Produkcia síce využíva vlastný agregát ako zdroj elektriny, prvoradé je ale zdravie a bezpečnosť návštevníkov, tak sme museli dať pokyn na vypráznenie areálu. Samotná konštrukcia pódia, vyššie stavby v jej tesnej blízkosti a stromy v okolí boli totiž veľmi ľahkým terčom neutíchajúcich bleskov," hovorí o situácii v Terchovej Miroslav Tomaškovič z agentúry Background. Samotná obec pri najsilnejších výbojoch zažila opakované úplné vypadnutie elektrického prúdu.

Skupina Biohazard nechala sklamaným fanúšikom odkaz s prísľubom návratu. "Strávili sme deň v Terchovej, na hoteli a v jeho okolí nadväzovaním nových priateľstiev. Mali sme fantastickú zvukovú skúšku dnes doobeda a mali sme v pláne zahrať aj pár vecí, ktoré sme ešte nikdy predtým nehrali naživo... Čiže je samozrejmé, že nám bolo veľmi ľúto, keď me sa dopočuli, že show je zrušená. Veríme, že sa vrátime budúci rok a riadne to tu roztočíme," povedal ešte v piatok v noci frontman kapely Billy Graziadei.

"Dlho do noci sme sa snažili nájsť možnosť ako vystúpenia Tublatanky a Biohazardu dostať do sobotného programu. Kapely však takúto možnosť odmietli, nakoľko im to neumožňuje sobotný program na iných podujatiach a logisticky by sa to zvládnuť nedalo. Vyčíňanie prírody sme fanúšikom vykompenzovali aspoň tak, že tí, ktorí mali zakúpenú jednodňovú vstupenku na piatok si môžu prísť pozrieť aj sobotný program," dodal promotér festivalu Miroslav Tomaškovič. Dnes sa môžu fanúšikovia rocku a metalu v Terchovej tešiť na Pražský výběr, domáci Arzén či Alkehol. Hviezdou večera bude metalový Annihilator z Kanady.

Piatkový program na BeeFree zrušili, v Červeníku posúvali koncerty

Divokú noc zažili aj návštevníci festivalu BeeFree, ktorý sa po prvýkrát koná v areáli Divoká voda v Čunove. Pár minút pred 21:00 organizátori prerušili program na všetkých pódiách a požiadali návštevníkov, aby sa skryli v autách a stanoch a aby nepoužívali mobilné telefóny. Po búrke plánovali v programe pokračovať, no napokon sa rozhodli program piatkovej noci úplne zrušiť.

"Je nám to veľmi ľúto, ale búrka, ktorá tu panuje, nám neumožňuje túto noc pokračovať, bezpečnosť je prvoradá. Zajtra ráno je plánovaný začiatok o 09:00. Držte palce, nech sa počasie umúdri a nech to tu zajtra žije naplno. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a zabávali sa, dokedy to bolo možné," napísali na Facebooku krátko pred polnocou. "Ľudia si po vyprataní areálu robili vlastné BeeFree na parkovisku, tam to žilo až do rána," dodal pre Hudba.sk PR manažér podujatia Ján Papač. Dnes doobeda sa festival znovu otvoril, do nedeľného rána sa na piatich pódiách predstavia desiatky dídžejov.

Festival Červeník, ktorý je postavený na populárnych kapelách domácej scény, taktiež včera navštívili tisícky ľudí. Organizátori program pre búrku prerušili, no potom napriek dažďu pokračoval s posunutým programom. V neskorších časoch sa predstavili aj najväčšie hviezdy prvého dňa - Majk Spirit a Horkýže Slíže.

Sziget bez dažďa, vystúpila hlavná hviezda Blur

Metropola Maďarska tento týždeň žije festivalom Sziget, ktorý v piatok ponúkol vystúpenie svojho najväčšieho tohtoročného headlinera. Organizátori asi hodinu pred začiatkom očakávaného koncertu začali v pravidelných intervaloch vo viacerých jazykoch vyhlasovať, že festival môže počas najbližších hodín zasiahnuť búrka, no napokon sa tak počas vystúpenia najväčších piatkových mien nestalo. 

Vyše 50-tisícové publikum si tak mohlo pod hlavným pódiom vychutnať skupinu Blur, ktorá patrí medzi najväčšie ikony britpopu. Štvorica na čele s Damonom Albarnom sa predstavila v rozšírenej zostave s dychovou sekciou a niekoľkými sprievodnými vokalistami. Skupina, ktorá sa v Maďarsku predstavila po prvýkrát, za necelých 90 minút ponúkla medzinárodnému publiku celkovo 17 piesní. Hneď v úvode zazneli hity ako Girls & BoysThere's No Other WayBeetlebum, neskôr prišlo aj na Coffee & TVTenderCountry HouseParklife, či v prídavkovej časti The Universal a samozrejme neodmysliteľná klasika Song 2.

Hudobne vynikajúcemu koncertu možno trochu chýbala väčšia komunikácia s davom či moment prekvapenia. S výnimkou Albarna pôsobili členovia kapely na pódiu staticky až nezúčastnene, v menšej blízkosti od pódia by som však možno tento pocit nemal. Veď takýto koncert si hudobníci nemohli neužiť - už len samotná atmosféra v obrovskom dave, ktorý odspieval väčšinu refrénov s kapelou, je zážitkom, na aký sa nezabúda. Veľký koncert odohral aj francúzsky hudobný a vizuálny inovátor Woodkid. Jeho monumentálna šou bola pre obrovskú krytú scénu A38 priam stvorená. Svojím zvukom a vizualizáciami ju zmenil na futuristickú katedrálu.

Dnes sa na Szigete predstavia napríklad Editors, Mika, Dub FX, Hadouken!, The Parov Stelar Band či Emilíana Torrini, v nedeľu jeden z najväčších festivalov v Európe ukončia ďalšie zaujímavé mená ako Tame Impala, Katy B, Zaz, Empire of the Sun, Babylon Circus, Franz Ferdinand alebo David Guetta. Ostáva len veriť, že počasie sa už tento víkend dostatočne vybúrilo. Reportáž z celého týždňa na Szigete prinesieme v pondelok.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook stránka Terchovského Budzogáňu