Po veľkých úspechoch ruského barytonistu Dmitrija Hvorostovského či mexického tenoristu Ramóna Vargasa tento rok Viva Musica! festival privíta hneď dve operné hviezdy: víťazov prestížnej speváckej súťaže Plácida Dominga Operalia. Očarujúca bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a vynikajúci rumunský tenorista Stefan Pop vystúpia 30. júna 2012 v rámci operného gala na námestí Eurovea v Bratislave.

Ôsmy ročník festivalu Viva Musica! sa bude konať od 23. do 30. júna. Program záverečného koncertu, ktorý je tradične vyvrcholením obľúbeného bratislavského festivalu, bude zameraný predovšetkým na klasický operný repertoár. Známe aj menej známe operné árie a duetá zaznejú v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou ruského dirigenta Michajla Tatarnikova, hudobného riaditeľa a šéfdirigenta známeho Michajlovského divadla v Petrohrade.

Pôvabná sopranistka Sonya Yoncheva je kombináciou krásneho hlasu, hlbokej muzikálnosti a veľkého umenia. Vyštudovala spev a hru na klavíri v rodnom Plovdive a ženevské Konzervatórium. Od víťazstva v speváckej súťaži Operalia, ktorá sa v roku 2010 konala v milánskej La Scale, sebaisto kráča po svetových operných scénach pod ochrannými krídlami samotného Plácida Dominga. Po boku najväčších operných hviezd dokonca spievala na slávnostnom gala koncerte pri príležitosti jeho 70-tych narodenín.

Yoncheva má na konte spoluprácu s mnohými umelcami nielen zo sveta opery, ale aj filmovej či rockovej hudby. V roku 2008 napríklad vystúpila po boku Stinga a Elvisa Costella v opernom projekte Welcome to the voice v Théâtre du Châtelet v Paríži.

Sonya Yoncheva - Je marche sur tous les chemins (z opery Manon; Jules Massenet)

Mladý rumunský tenorista Stefan Pop (1987) je víťazom niekoľkých prestížnych speváckych súťaží. Okrem Domingovej Operalie, kde získal aj Cenu publika, zvíťazil v roku 2010 aj na Seoul International Music Competition v kórejskom Soule. Medzinárodnú kariéru odštartoval v roku 2009 debutom v roli Alfreda v Zeffirelliho produkcii La Traviaty v Opere v Ríme. V nasledujúcej sezóne spieval na scénach Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Hamburg Staatsoper, Teatro Verdi Trieste alebo v Tel Aviv Opera a spolu s rumunskou opernou divou Angelou Gheorghiu absolvoval turné v Ázii. V tejto sezóne ho okrem iného čaká debut v milánskej La Scale či ďalší koncert s Gheorghiu v Salle Pleyel v Paríži.

Angela Gheorgiu a Stefan Pop - O Soave fanciulla (z opery La Boheme; G. Puccini)
 
Operná súťaž Plácida Dominga Operalia je jednou z najvýznamnejších speváckych súťaží na svete, kde odborná porota každý rok vyberá štyridsať operných spevákov a speváčiek z viac ako tisícky účastníkov vo veku 18-30 rokov.

Festival Viva Musica! vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom vystúpenia klasickej hudby, džezu a world music a to formou príťažlivou pre všetkých - väčšinou pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta a to často bez nutnosti platiť vstupné.

Vlani sa podujatie konalo koncom júla, pričom sa na ňom predstavili napríklad ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky, projekt Oskara Rózsu Partnership Unlimited, tuniský umelec Dhafer Youssef, talentovaná speváčka Patrícia Janečková alebo český spevák Dan Bárta s pražským sláčikovým kvartetom Epoque Quartet.

Tentoraz organizátori festivalu Viva Musica! zvolili posledný júnový týždeň. Začiatkom marca potvrdili prvých interpretov - dvojicu Igudesman & Joo, ktorá sa v pondelok 25. júna v Bratislave predstaví s projektom A Little Nightmare Music. Mená ďalších účinkujúcich budú organizátori postupne zverejňovať.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica! 2012.

Súvisiaci interpreti: Placido Domingo