Anglická heavymetalová kapela Iron Maiden prostredníctvom oficiálnej webstránky ironmaiden.com informovala, že sobotňajšie poškodenie lietadla Ed Force One nebude mať vplyv na aktuálne turné. Boeing 747-400 mal nehodu počas plánovaného doplnenia paliva na letisku v čilskom Santiagu.

Pri incidente prišlo k vážnemu poškodeniu dvoch motorov lietadla. Ako uviedla samotná formácia i čílske médiá, po pretrhnutí lana, ktorým chcel ťahač posunúť stroj na natankovanie, Boeing stratil rovnováhu a narazil do zeme. Pri kolízii sa okrem motorov poškodil aj podvozok. Zranili sa pritom dvaja zamestnanci letiska, ktorých následne hospitalizovali. Podľa najnovších informácií sú obaja v poriadku a lekári očakávajú úplné uzdravenie pacientov.

Žiadny z členov posádky sa v inkriminovanom čase nenachádzal na letisku, na palube lietadla nebola ani aparatúra skupiny o hmotnosti 20 ton. 
Incident tak nenarušil harmonogram koncertných vystúpení, podľa ktorého sa po piatkovom openair koncerte v Santiagu pred 58-tisíc divákmi na miestnom Národnom štadióne predstavili v nedeľu v argentínskej Córdobe, v utorok vystúpia v Buenos Aires a vo štvrtok v brazílskom Riu de Janeiro. Jedinou zmenou je spôsob dopravy - kapela po Južnej Amerike od víkendu cestuje autobusmi.

Iron Maiden - Ed Force One Zdroj: Facebook.com/ironmaiden
Ed Force One

Kapela sa v rámci turné predstaví aj 6. júla na letisku v Žiline. Okrem toho potvrdila účasť na rakúskom festivale Rock in Vienna, ktorý bude od 3. do 5. júna hostiť viedenský Donauinsel. Zahrajú aj na Volt festivale, ktorý sa bude konať od 29. júna do 2. júla v maďarskom meste Šopron, a tiež 3. júla v poľskom meste Vroclav a 5. júla v pražskej Eden Aréne.

Prečítajte si: Iron Maiden si do Žiliny prinesie predkapely Sabaton a The Raven Age

Iron Maiden vznikli v roku 1975, pričom prvý, eponymný album vydali v apríli 1980. Odvtedy uviedli na trh ďalších 15 štúdioviek. Formáciu v súčasnosti tvoria Bruce Dickinson (spev), Steve Harris (basgitara), Dave Murray (gitara), Adrian Smith (gitara), Janick Gers (gitara) a Nicko McBrain (bicie). Jedna z najvýznamnejších heavymetalových kapiel v hudobných dejinách má na konte BRIT Award, Grammy či Ivor Novello Award.

TIP: Týždeň v hard & heavy: Verejnoprávne médium ocenilo kvalitný slovenský metal

Zdroj: SITA (Ironmaiden.com, archív), TASR
Foto: Facebook.com/ironmaiden

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden