Na festivale Hviezdne noci v Bytči sa fanúšikovia môžu okrem iného tešiť aj na zaujímavý výber kapiel zo "slovenského Seattlu". V Prešove rastú kvalitní hudobníci ako huby po daždi, čoho dôkazom nie sú len služobne staršie kapely, patriace k špičke slovenskej hudobnej scény, ale aj mladé objavy z posledných rokov.

Hlavným headlinerom bude zostava, ktorú netreba asi nikomu veľmi predstavovať. Chiki Liki Tu-a sú kapelou, ktorá sa drží na vrchole slovenskej alternatívnej scény už viac ako dve desaťročia. Počas tejto doby odohrala už viac ako 1200 koncertov v 15 krajinách po celej Európe. O tom, že nežije len z minulej slávy, svedčí zisk ceny za najlepší album roka s platňou Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. na Radio_Head Awards 2016.

Publikum si bratia Višňovskí a Ľubo Petruška dokázali získať kombináciou veľkého hudobného talentu a recesistického prístupu. Vo svojej tvorbe čerpajú z mnohých žánrov, no výsledkom je charakteristický a ľahko rozpoznateľný štýl. Dokážu zahrať čokoľvek, o čom svedčí aj množstvo tajných identít a vedľajších Projektov. Nemenej zaujímavé sú ich texty s nonsensovou poetikou. Hitom Láska moja de si vyleteli až do komerčných rádií a televízií, nikdy sa z nich však nestala kapela, ktorá by podľahla volaniu slávy a zostali verní svojim alternatívnym tvorivým postupom. Ich poctivú, rokmi hrania skutočne vycizelovanú, no pritom nenútenú, absolútne uvoľnenú šou zažijú v lete prvýkrát aj návštevníci festivalu Hviezdne noci.


Špeciálnym úlovkom organizátorov je kultová prešovská záležitosť menom 3 oká. Táto mysteriózna kapela totiž prakticky už nehrá a dala sa dokopy len kvôli Hviezdnym nociam. "Priviesť ju k životu nebolo jednoduché, ale určite to bude stáť za to. Toto trio má sotva pár lajkov na Facebooku, ťažko ho budete aj googliť, stačí však, aby ste počuli vzorku ich tvorby na Bandzone a pochopíte, že toto chcete počuť a vidieť naživo. Sami svoju tvorbu označujú ako progressive rock'n'roll a viac to netreba ani rozvádzať. 3 oká sú bez diskusie veľký zjav, a preto sme ich pre vás vykopali do programu Hviezdnych nocí," tešia sa organizátori festivalu.

Tip redakcie - pozrite si reláciu Svetlá hodinka s kapelou 3 oká:


Mladú generáciu alternatívneho rocku reprezentujú The Void. Trojica zabrusujúca do žánrov psychedelic rock, shoegaze a grunge ponúka zaujímavé spojenie hlasu speváka Mareka Buranovského, ktorý dodáva skladbám baladický nádych, s návalom gitarových riffov. Kapela má za sebou hranie v desiatkach slovenských a českých klubov a je otázkou času, kedy sa jej podarí preraziť vyššie na slovenskej nezávislej hudobnej scéne.


K trojici novo potvrdených  kapiel môžeme pripočítať ešte Fúzy Múzy, ktorých účasť na Hviezdnych nociach organizátori ohlásili už dávnejšie. Okrem rockového "Prešova v Bytči" sa fanúšikovia môžu tešiť aj na ďalšie skôr ohlásené mená, medzi ktorými sú Longital, Katarína Máliková či Elections in the Deaftown.

Festival Hviezdne noci sa koná od 17. do 20. augusta a okrem koncertov ponúkne aj filmový a divadelný program a množstvo sprievodných akcií, workshopov či výstav. Kompletné informácie o podujatí nájdete na oficiálnych stránkach hviezdnenoci.sk a www.facebook.com/Hviezdnenoci. Permanentky za zvýhodnené ceny 16 eur (pre študentov za 13 eur) kúpite v predpredaji do konca júna, potom sa ich cena zvýši.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk za organizátorov poskytol Marek Kramara. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a