Bratislavské Kultúrne centrum Dunaj v závere tohto týždňa ponúkne tri zaujímavé hudobné akcie. Už dnes večer (15.3.) na "poschodí kultúry a oddychu" vystúpi vplyvná post-rocková kapela God Is an Astronaut spolu s domácimi The Ills. Piatková Retro párty umožní cestovanie v čase o niekoľko desaťročí dozadu a sobotná akcia Dada-Acta naopak predstaví progresívnu elektroniku zo Slovenska a Českej republiky.

Post-rockoví bohovia, ako organizátori nazvali írsku kapelu God Is an Astronaut, odohrajú zajtra svoj prvý koncert v Bratislave. Pôvodne trio, ktoré sa vlani rozšírilo o štvrtého člena - klávesáka Jamieho Deana, tento rok oslavuje už 10 rokov na scéne. Za ten čas skupina vydala na vlastnej značke Revive Records albumy The End of the Beginning (2002), All Is Violent, All Is Bright (2005), Far from Refuge (2007), God Is an Astronaut (2008) a Age of the Fifth Sun (2010). Zvuk kapely sa osciluje medzi ambientom a úderným inštrumentálnym rockom - v riffoch bratov Kinsellovcov počuť vplyvy psychedelického rocku i progresívneho metalu.

Spolu s God Is an Astronaut sa predstavia slovenskí post-rockeri The Ills, ktorí Írov sprevádzali aj vlani na ich premiérovom slovenskom koncerte v košických Kasárňach/Kulturpark.

štvrtok, 15. 3. - God is an Astronaut (IRL) + The Ills
Vstupné: 14 €

God Is an Astronaut - Echoes (live - CXSW, Írsko, 2011)

Na akcii so všehovoriacim názvom RETRO sa 16. marca stretnú fanúšikovia starého rock'n'rollu, funku, disca aj československého soc-popu. Spolu s hudbou 70. až 90. rokov bude svojské čaro obľúbenej akcie v KC Dunaj dotvárať dobová výzdoba, špeciálna ponuka občerstvenia či rôzne spoločenské a počítačové hry.

Dnes už kultovú hudbu budú mixovať z vinylov dídžeji Čumbulák a Babika. DJ Arnoštek špeciálne predstaví klenot retrokinematografie - československý muzikál Kouř (1990). Večer bude sprevádzať špeciálna retro projekcia od VJa Bliksu. Chýbať nebudú ani módne idoly v tesilákoch a s trvalou na hlave, rokmi overené sladkosti, lepkavá cukrová vata či súťaž pre priaznivcov Lomo fotografie.

piatok, 16. 3. - RETRO • vinyl • oldies • party
Vstupné: 6 €

Retro párty

Dada-Acta je prvé zo série podujatí prezentujúce slovenských a českých hudobníkov a vizuálnych umelcov zjednotených iniciatívou dada-acta, ktorá ja hudobným protestom proti dohode ACTA. Formou liveactov, DJských setov a infomateriálov sa zoznámite s nekompromisne progresívnou elektronickou scénou, ktorá neuznáva staré legislatívne mantinely ani zátvorky hudobných kritikov. Na prvom vydaní Dada-Acta vystúpia ::.:, Asebest, Break!Fast, Chaosdroid, Detwork, hLukáš, Jacques Kustod, Memb, StiX, Tove, Urbanfailure, VH-T-D a Zden.

Niečo o tom, ako znie produkcia človeka stojaceho za pseudonymom hLukáš, sa dá vydedukovať už z jeho mena, živý zážitok je ale vždy lepší. Takisto aj ::.: alias Dankyho hudba sa najviac dostáva pod kožu a do kostí, keď je vnímaná nahlas, celým telom a so zavretými očami. Tentokrát sa oplatí mať ich iba privreté, pretože Zden bude k tomuto vystúpeniu robiť vizuály vo vlastnom softe známom ako Circulation. Plátno nezostane ani chvíľu prázdne. Chaosdroid bude z fotónov splietať abstraktné nálady k vystúpeniu Jacquesa Kustoda, ktorého avantgardnejšie dvojča Zelený Antonín ostalo zavreté v polepšovni a on má z toho teraz temnejšie ambientné obdobie.

VH-T-D je označenie projektu, v ktorom Drakh a sestry Husárové pracujú s hovoreným aj reprodukovaným slovom, elektronickými textúrami, spevom a rôznymi mašinkami. Zuzana využíva svoje skúsenosti s interaktívnou poéziou, Drakh robí sound design a Veronika obohacuje túto alchýmiu svojim hlasom. Urbanfailure si svoje zvukové laboratórium vie rozložiť do piatich minút a svoje analógové mašinky ovláda rovnako dobre ako vie Tove dodať život jej zdanlivo krehkým animáciam.

Asebest je známy svojimi výchovnými metódami aj vďaka Listening Lectures. Poslednou dobou diktuje prísnejšie zmesi industriálu a techna pri ktorom je dobré mať na parkete zhasnuté. Jediným zdrojom svetla by mali zostať StiXove vizuály prekladané z jazyka VVVV. Ani Memb sa nevyhýba potemnelým tanečným parketom a sám s nadhľadom komentuje svoju produkciu ako "pseudotechno". Ale nebude sa rúbať len rovný beat celý večer. Tancuchtivým dokáže Break!Fast namiešať zlomenú zmes future garage a juke podľa chuti. Detwork tiež nie je známy tým, že by sa pri jeho setoch zaspávalo.

Návštevníci Dada-Acta tak budú mať v sobotu večer možnosť vidieť štyri liveacty, štyroch VJov a päť DJských setov a to všetko za symbolické vstupné 3 eur. Podstatnejšia je tu však myšlienka, ktorá všetkých vystupujúcich spája a dotýka sa aj vás. Podrobný line-up bude vyvesený v priestoroch KC Dunaj vo večer akcie.

sobota, 17. 3. - Dada-Acta

Vstupné: 3 €

Dada-Acta

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Michal Lenický z KC Dunaj.