Tesne pred začiatkom festivalovej sezóny prinášajú Medial Banana okrem dvoch nedávno zverejnených videoklipov aj exkluzívny hudobno-dobrodružný projekt. Začiatkom roka sa totiž vydali na Jamajku spoznávať svoju milovanú hudbu a priamo v kolíske reggae nahrali nový album a dokumentárny seriál, ktorý bude postupne vychádzať počas celého leta.

Čoraz populárnejšia slovenská reggae kapela Medial Banana vydala na sklonku minulého roka druhý album Rockin' It, na ktorom je cítiť, ako od svojho vzniku profesionálne vyrástla. Bezprostredne po jeho vydaní sa však pustila do ďalšieho projektu, ktorý je naozaj špeciálny a vytužený. Nesie meno Inna Jamdown a vznikol uprostred slovenskej zimy na Jamajke.

Mesačná dobrodružná expedícia v kolíske žánra je snom každého reggae hudobníka na svete a chalani si ho splnili. Cieľom projektu bolo vytvoriť prvý slovensko-jamajský hudobný album, na ktorom sa v skladbách Medial Banana predstaví plejáda jamajských interpretov. "Plníme si sny! Niekedy si to ani nevieme uvedomiť, ako napríklad moment, keď sme boli u Max Romea na záhrade alebo spoločne s Lee Scratch Perrym oslavovali jeho narodeniny. Tie si budeme pamätať navždy! Skvelé je aj vidieť, ako sa mnohým naším idolom naša hudba skutočne páči a často neskrývajú nadšenie. Je cítiť, že nás podporujú v tom, čo robíme," hovoria nadšení chalani.

Do kolísky reggae hudby vyrazil s časťou kapely aj filmový štáb, ktorý zaznamenával proces tvorby vo video-dokumente. Divákov chalani prevedú Jamajkou ako yardie (domáci) a ukážu život miest ako Kingston, Portland, Portmore či Ocho Rios. "Hudobne sme si to pripravili s chalanmi v Bratislave, no a texty si väčšinou písali lokálni ľudia na mieste. Je super, že to máme na kamere, celý ten tvorivý proces. My sme im púšťali podmazy a oni si už sami dorobili texty. Každý z nich to robil svojím spôsobom a bolo super ich sledovať. Potom sme s nimi natáčali klipy. Každý z nich nás zobral na miesto na Jamajke, ktoré je preňho niečím krásne a významné a točili sme. Povedali nám, prečo sú pre nich dôležité, prečo sú dôležité pre Jamajku, no a potom sme šli s nimi do štúdia, oni si písali texty, nahrávali sme s nimi a na konci každého bude videoklip," spomína Pokyman, frontman Medial Banana.

Sedemdielny dokument, ktorý zachytáva spoluprácu a stretnutia talentovaných slovenských hudobníkov s rôznymi legendami aj nováčikmi jamajskej hudby, kapela postupne zverejní na www.redbull.sk/medialbanana, kde nájdete aj ďalšie videá, fotky a blog. Prvý diel dokumentu sa na stránke objaví v utorok 21. júna, posledný 12. septembra. Na konci série by mal oficiálne vyjsť aj samotný slovensko-jamajský album.

Pozrite si teaser dokumentu Inna Jamdown:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Veronika Pilátová.

Súvisiaci interpreti: Medial Banana