V bratislavskom DK Ružinov sa v sobotu 11. októbra uskutočnil v poradí už tretí ročník bubeníckeho a perkusionistického sviatku s názvom Festival perkusií - World of the Drums. Oproti minulým rokom bolo zloženie interpretov domáckejšie - prevažovali skupiny zo Slovenska s výnimkou niekoľkých zahraničných hostí.

Vo vestibule Domu kultúry sa ráno o desiatej konal tradičný bubenícky workshop pre rodiny s deťmi v spolupráci s OZ Rytmika. Niekoľko desiatok detí a ich rodičov sa v sprievode "medveďa Tóna a zajaca Jana" poprechádzalo v dobrej nálade po čarovnom rytmickom lese a vyskúšalo si množstvo bubnov, bubienkov a rôznych perkusijných nástrojov. Večer o piatej sa v tom istom priestore konal drum circle pre dospelých - návštevníci festivalu, profesionálni hudobníci aj úplní amatéri si mohli vyskúšať spoločné bubnovanie pod vedením skúseného lektora Tóna Gútha.

Samotný program festivalu, ktorý začal o devätnástej hodine, ponúkol pestrú zmes rytmov a hudobných postupov využívajúcich bicie a perkusie. Úplne prvým vystúpením bola ukážka brazílskej capoeiry - zmesi tanca, spevu, hry na hudobných nástrojoch (zväčša perkusijných, ako berimbau, pandeiro a atabaque) a bojovej akrobacie v podaní skupiny Abada Capoeira. Po nich sa predstavilo duo Musica Medica, ktoré tvoria slovenský jazzový gitarista Boris Čellár a britský multiinštrumentalista a spevák Rami Shaafi, ovládajúci takzvaný alikvótny spev. Ich improvizovaná hudba mala skôr meditatívny charakter, no obecenstvo ju vydržalo počúvať so zatajeným dychom.

Na veľkom pódiu neskôr vystúpili tri skupiny, ktoré časť publika aj roztancovali - Thierry & Friends, La3no Cubano a Batatimba s hosťami. Thierry Ebam ponúkol svoju predstavu o roots reggae kombinovanú s vokálmi hosťujúceho ruského dievčenského tria, La3No Cubano zahralo výbušnú rytmickú zmes latinskoamerických, balkánskych, orientálnych a slovenských ľudových motívov, a Batatimba s hosťujúcimi speváčkami Julkou Smoligovou a Dadou Puškárovou, akordeonistkou Snežanou Jović-Werner a beatboxerom Emilom "Essom" Smoligom nezostali len pri kubánskych a brazílskych rytmoch, ale trúfli si aj na kolumbijskú cumbiu.

Festival pre otvorených a slobodných ľudí

Mnohí návštevníci boli zvedaví na hlavnú hviezdu večera - svetoznámeho holandského perkusionistu Martina Verdonka, ktorý si zopakoval účinkovanie na festivale už po druhýkrát. Verdonk bol so svojimi kongami a šejkrami hosťom domáceho latin-jazzového tria v zložení Gabriel Jonáš na klavíri, Juraj Kalász na kontrabase a Eddy Portella na perkusiách. Po skončení vystúpenia sa na pódiu na chvíľu ocitol Martin Verdonk aj so svojou manželkou Anouk, takisto perkusionistkou, aby spolu zahrali krátku improvizáciu na karibskú tému s využitím rôznych druhov perkusií.

Zatiaľ čo v hlavnej sále sa odohrávali koncerty skupín, vestibul si žil vlastným životom. Počas prestávok sa tu odohrali dve krátke šou bubeníckych skupín Drumstas z Bratislavy a Tambores z Nitry - tí prví sa špecializujú na akustické verzie elektronických štýlov a tí druhí hlavne na brazílsku karnevalovú hudbu. Po skončení festivalu sa mnohí jeho návštevníci, ktorí do Bratislavy prišli aj z iných regiónov Slovenska, ešte nemali chuť rozísť a tak využili šancu bubnovať ďalej v klube Batelier, kde sa konala záverečná afterparty s DJmi. Pre záujemcov o bubnovanie bola zároveň vyčlenená osobitná sála pre jam-session.

Po troch rokoch skúseností sa ukazuje, že festival perkusií World of the Drums do bratislavského hudobného života prináša určité oživenie. Nesúvisí to len s rôznorodosťou hudobných štýlov, pri ktorých sa dajú využiť bicie nástroje a perkusie, ale aj so špecifikami bubeníckej komunity, ktorú tvoria väčšinou otvorení a slobodní ľudia schopní prijímať nové podnety, spolupracovať a pomáhať si nielen pri bubnovaní.

Festival perkusií - World of the Drums 2014 Zdroj: PR

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková zo Shiraz.sk.