Nekompromisná dance punková štvorica Special Interest z New Orleans, intenzívna elektronika Mandy, Indiana z Manchestru rezaná industrialom alebo noise rockom, ale aj výrazní zástupcovia českej a slovenskej scény ako Lazer Viking, P/ST, Timea, Marjari či The BladderStones.

Festival Beseda (u Bigbítu) sériou najnovšie zverejnených mien hlási uzavretie hudobnej časti programu, ktorej dominuje už skôr ohlásená írska gitarovka The Murder Capital. Jubilejný 30. ročník festivalu sa uskutoční 4. a 5. augusta v Tasove pri Veselí nad Moravou, necelé dve hodiny cesty autom od Bratislavy.

Výrazné sú oba nové zahraničné prírastky festivalu. Nekompromisní Special Interest z New Orleans odolávajú obmedzeniam a konformite. Ich zvuk je premenlivý – od zbesilých tanečných groovov a elektronickej textúry až po hardcorové riffy. Minuloročný albmum Endure je ovplyvnený nielen bezútešnosťou pandémie, ale aj hnevom hnaným nepokojmi spojenými so smrťou Georgea Floyda. Práve angažovanosť ústi v nebývalo vysokú energiu pri živých vystúpeniach. "Special Interest dokázali zúfalstvo z izolácie prepojiť s eufóriou z ľudského kontaktu a spojenia," hovorí riaditeľ festivalu Pavel Uretšlégr.

Mandy, Indiana je kvarteto z Manchestru, ktoré si za búranie žánrových hraníc na EP "…" vyslúžilo chvály od Pitchforku, NME aj Guardianu. Hudobníci ťažia z post-punku, dance-punku, industrialu, noise rocku aj undergroundového techna. Ich piesne sú elektrizujúce, hlučné aj hypnotické a tento týždeň vydávajú očakávaný debut I've Seen a Way. "Najčerstvejšie informácie o koncerte Mandy, Indiana z festivalu The Great Escape, ktorý prebehol počas uplynulého víkendu v Brightone, o ich živom vystúpení hovoria len v superlatívoch," dodáva Uretšlégr.

Veľký dôraz dramaturgovia tradične kladú na zachytenie aktuálneho stavu českej a slovenskej nezávislej scény. Pesničkárka Marjari je najnovšou víťazkou talentovej súťaže Startér Radia Wave, čo len potvrdilo jej status jednej z najvýraznejších mladých hudobníčok na českej scéne. Bližšie predstavenie zrejme nepotrebuje milovník osemdesiatkových refrénov Lazer Viking, čerstvý držiteľ cien Apollo aj Anděl.

Blues crossoverové power trio The BladderStones s predstihom privezie svoj tretí album Toilet Fame a s podobnou intenzitou zaúraduje aj rapová dvojica P/\ST s nahrávkou Tinnitus. Medzi novo potvrdenými menami je ďalej pesničkár Hello Incognito, "inventár" festivalu DJ Myslivec a set Reflektor DJs Zdenka Lichnovského a Vojtecha Tkáča z Rádia 1. Zo Slovenska do Tasova so svojím indie popom dorazí talentovaná Timea.

"Z hudby nám zostáva dojednať tradičnú horňácku cimbalovú muziku a uzavrieť Súťaž pesničkárov. Atraktívny bude aj programový blok Apollónova návštěva, z ktorého teraz ako udičku oznamujeme podcast Rapspot Karla Veselého a Ľubomíra Dítěte. Ďalších účinkujúcich chystáme v spolupráci s Rádiom Wave, Českým rozhlasom Vltava a Alarmom,“ uzatvára dramaturgička festivalu Kač Fišer.

Tridsiaty ročník Besedy ponúkne 4. a 5. augusta v Tasove pri Veselí nad Moravou na troch scénach okolo 50 účinkujúcich. Okrem spomenutých mien sa predstavia londýnske duo O., ktoré v piatok odohralo skvelý koncert v Slovenskom rozhlase na Pohoda dni_FM, Bert & Friends, Bez ladu a skladu, Kalle, FDK, badfocus, Toyota Vangelis, Mat213, Tábor, Hothouse, Aiko, Berlin Manson, Nina Kohout, Meowlau x ValDušan VlkDukla, Ima Teva, Nina Pixel, Orient, Protijed, Besna, Ondřej Galuška alebo dvojica Šimanský Niesner.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.besedaubigbitu.cz.

Pozrite si aftermovie z Besedy 2022:

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar.