Americký spevák a herec Justin Timberlake spoločne s raperom a producentom Will.i.amom čelia žalobe zo strany predstaviteľov vydavateľstva PK Music Performance. Pri tvorbe spoločnej piesne Damn Girl (2006) totiž nepopierateľne čerpali zo skladby A New Day (Is Here At Last) známej v podaní J. C. Davisa.

Ten však na ich smolu nie je jej autorom - singel, ktorý vyšiel v roku 1969, totiž zložil Perry Kibble z formácie A Taste of Honey. V rovnakom roku získal na hudobnú kompozíciu skladby aj autorské práva, ktoré po jeho smrti v roku 1999 prešli na jeho sestru Janis McQuinton. Tá ich začiatkom decembra 2015 previedla na svoju spoločnosť PK Music Performance, prostredníctvom ktorej okrem Timberlakea a Will.i.ama zažalovala aj viacero vydavateľstiev vrátane Sony Music Entertainment.

V žalobe žiada bližšie nešpecifikované odškodné a zákaz reprodukcie, distribúcie a verejnej produkcie skladby Damn Girl, ktorá pochádza z Timberlakeovho druhého sólového albumu FutureSex/LoveSounds (2006).

Keď si obe skladby vypočujete, zistíte, že inštrumentálna zložka piesne Damn Girl je takmer identickou, zrýchlenou verziou Kibbleovej kompozície. Čo by teoreticky mohlo byť právne v poriadku, ak by bol zosnulý hudobník a skladateľ v "novej verzii" uvádzaný ako spoluautor. Namiesto neho však Timberlake a Will.i.am, resp. ich vydavateľstvo, pri vydaní Damn Girl nesprávne pripísali autorský kredit interpretovi skladby J. C. Davisovi.


Zdroj: SITA (Billboard.com)
Foto: AP Photo/Julie Jacobson

Súvisiaci interpreti: Justin Timberlake