Tohtoročná laureátka ceny Anděl v kategórii Speváčka roka Lenka Dusilová v týchto dňoch dokončuje nový spoluautorský album s kapelou Baromantika. Novinka ponesie názov V hodině smrti, na pulty by mala prísť na jeseň a na jej dokončenie speváčka nedávno vyhlásila verejnú zbierku.

Lenka Dusilová a skupina Baromantika, v ktorej pôsobia Martin Novák, Beata Hlavenková, Patrick Karpentski a Viliam Béreš, zatiaľ na album vyzbierali viac ako 77-tisíc Kč (v prepočte približne 2760 eur), pričom cieľová suma je 130-tisíc Kč (približne 4660 eur). Fanúšikovia na album môžu prispieť prostredníctvom crowdfundingového portálu Hithit.cz čiastkami v rôznej výške. Za 350 Kč (približne 13 €) môžu získať podpísaný album, za 500 Kč (približne 19 €) CD aj lístok na ľubovoľný koncert v rámci nadchádzajúceho turné, či za 20 000 Kč (približne 740 €) sólo koncert samotnej speváčky. Lenka Dusilová je tak po Kataríne Koščovej ďalšou známou speváčkou, ktorá sa rozhodla svoj umelecký projekt realizovať s finančným prispením fanúšikov.

Hudobníci, ktorí momentálne album dokončujú v štúdiu Sono Records si záujem a podporu fanúšikov veľmi vážia. "Nová Baromantika bude veľmi poctivé dielo, v ktorom ideme s našimi emóciami naozaj až na kosť. Mix sme zverili zvukárom Milanovi Cimfemu a Pavlovi Karlíkovi zo Sono Records, ktorých odtlačok na výslednom zvuku môžete počuť na predošlej Baromantike či Eternal Seekers a sú teda pre kontinuitu nášho hudobného príbehu nenahraditeľní. Nahrávanie je prirodzene najnákladnejšou zložkou projektu, preto si vážime akúkoľvek finančnú podporu," uviedla Dusilová.


Spoločné dielo a hostia zvučných mien

Spolu s Dusilovou sa na albume, ktorého hlavnou témou je problematika prerodu a životných transformácií, autorsky podieľali Karpentski, Béreš a Hlavenková. "Uvedomila som si, že medzi nami je a funguje nejaký autorský potenciál a že by bolo fajn spoluprácu, ktorú sme začali, zavŕšiť albumom, na ktorom ja nebudem figurovať ako sólová speváčka a autorka, ale ako črepina v mozaike štyroch autorských osobností," vyjadrila sa.

Na novinke sa podieľali aj zaujímaví hostia: Justin Lavash, David Koller, Dan Bárta, Oskar Török, Marek Minárik či Miloš Dvořáček. Texty budú v češtine, slovenčine, poľštine aj angličtine a pôjde o rôzne zhudobnené básne i autorské veci Lenky Dusilovej. Nový album predstavia Dusilová a Baromantika na jesennom turné, počas ktorého sa 9. októbra ukážu v Bratislave a 24. októbra v Košiciach. V Česku sa chystajú koncerty v Ostrave (2.10.), Brne (8.10.) a pražskom Divadle Archa (2.11.). Ďalšie termíny jesenného turné budú postupne zverejňované na oficiálnych stránkach speváčky.

Lenka Dusilová Zdroj: Adam Holý

Lenka Dusilová vystupovala už ako dieťa v speváckom zbore Bambini di Praga. V prvej polovici 90. rokov minulého storočia bola líderkou kapely Sluníčko. Neskôr začala spolupracovať so skupinou Lucie, pričom so spomínaným Davidom Kollerom založila formáciu Pusa. Podieľala sa tiež na úspešnej nahrávke Proměny (2001) skupiny Čechomor. Niekoľkonásobná držiteľka ceny Anděl má na konte albumy Lenka Dusilová (2000), Spatřit Světlo Světa (2002), Unearthed (2004), Mezi světy (2005), Baromatika (2011) či Live at Café v lese (2013). 

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Článok bol doplnený (zdroj: SITA, archív Hudba.sk) a upravený redakciou.

Foto: Bet Orten

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová