Organizátori festivalu Bažant Pohoda tento rok spustili predpredaj na 17. ročník, ktorý sa uskutoční 11. - 13. júla 2013, takmer o mesiac skôr ako vlani. Lístky v aktuálnej cene 59 eur sú totiž v predaji už niekoľko dní. Dnes odštartoval aj predpredaj na 12. ročník Colours of Ostrava, ktorý sa koná o týždeň neskôr.

Pohoda bude zdražovať už len podľa počtu predaných kusov

Ceny lístkov na Bažant Pohodu 2013 ostávajú takmer úplne rovnaké ako pri tohtoročnom vydaní. Pohoda však pri svojej cenovej politike definitívne opustila model zvyšovania podľa dátumu v kalendári. Cena lístkov bude rásť už len podľa počtu predaných kusov.

Fanúšikovia však túto zmenu príliš nepocítia, pretože aj vlani sa cena v dôsledku rýchlosti predpredaja zvyšovala na základe predaných kusov a nie podľa kalendára. Napríklad cena 69 eur mohla vlani platiť do 15. decembra alebo do vypredania stanovenej kvóty (5-tisíc kusov navyše k už predaným za nižšie ceny). Tá však bola naplnená už začiatkom novembra, takže cena vstupeniek narástla skôr. Mnohí tak boli sklamaní, že nestihli kúpiť lacnejšie lístky v predvianočnom období.

Tento rok organizátori už žiadnu "kalendárovú nádej" fanúšikom nedávajú, dá sa totiž predpokladať, že by opäť bola nádejou falošnou. Kvóty na zvyšovanie ceny sú rovnaké ako vlani - aktuálna cena 59 eur sa zvýši po vypredaní 3000 kusov (okrem už predanej limitovanej edície 999 lístkov, ktoré sa na festivale vypredali za 2 a pol hodiny), ďalších 5000 vstupeniek bude stáť 69 eur a po ich vypredaní cena narastie na konečných 89 eur v rámci predpredaja. Na mieste bude stáť lístok rovnako ako na uplynulý ročník - 99 eur.

Jediná zmena v cenníku oproti vlaňajšku teda nastala vo finálnej predpredajovej cene - tá sa zvýšila z 85 na 89 eur. Možno predpokladať, že táto začne platiť už počas tohto roka - 8000 verných fanúšikov, ktorí počas jesene nakúpia lístky za 59 a 69 eur, Pohoda určite má. Po nevypredanom 16. ročníku však budú zdržanlivejší špekulanti, a tak predpredaj zrejme nebude rýchlejší ako vlani. Rýchlosť predpredaja bude závisieť najmä od toho, aké mená sa organizátorom podarí potvrdiť medzi prvými. V každom prípade o dosiahnutí kvóty a zvýšení ceny informuje Pohoda vždy deň vopred, oplatí sa preto sledovať jej stránky a partnerské médiá.

Spustený je aj predpredaj lístkov na Pohoda Indoor Camping Festival 2012. Ich cena je 39 eur, na mieste budú o 10 eur drahšie. Všetky podrobnosti o oboch podujatiach nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

Colours of Ostrava ostáva v novom industriálnom areáli

Štvordňový lístok na 12. ročník festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa bude konať 18. až 21. júla 2013 (štvrtok - nedeľa), sa predáva za 1190 českých korún (v prepočte približne 47,60 eura). Za túto cenu je k dispozícii prvých 5-tisíc kusov vstupeniek, no organizátori stanovili aj hraničný termín pre túto cenu - 1. december 2012. Lístky sa dajú kúpiť v sieti Ticketpro, v e-shope a v kamennej predajni Oriental v Ostrave.

V e-shope sa už predávajú aj miesta v kempe, parkovanie v areáli festivalu a pri stanovom mestečku. Parkovanie počas celého podujatia stojí 500 českých korún (asi 20 eur). Stanové mestečko bude v areáli Sliezskoostravského hradu. Ak sa naplní, potom pribudne ďalšie v areáli Landek parku.

Colours of Ostrava sa v roku 2013 po druhý raz uskutoční v ostravskej Dolnej oblasti Vítkovíc - v industriálnom areáli, ktorý je od roku 2002 národnou kultúrnou pamiatkou (fotoreport 1, fotoreport 2).

Tento rok sa na podujatí predstavili interpreti ako Alanis Morissette, Janelle Monáe, Parov Stelar Band, Bobby McFerrin, Zaz, Rufus Wainwright, Portico Quartet, The Flaming Lips, Animal Collective, Kronos Quartet, Mogwai, Infected Mushroom či Antony and the Johnsons v sprievode 40-člennej Janáčkovej filharmónie Ostrava. Headlinerkou mala byť islandská speváčka Björk, no tá zo zdravotných dôvodov zrušila časť letného turné vrátane vystúpenia v Českej republike. Organizátori sa určite budú snažiť dotiahnuť ju na ročník 2013.

Zdroj: Pohodafestival.sk (Pohoda), SITA (Colours)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk