Už v utorok 20. mája sa o 19.00 začne prvý z jazzových večerov One Day Jazz festival v Incheba Expo Aréne, na ktorom vystúpi ako hlavná hviezda John McLaughlin so svojím jazz-rockovým projektom The 4th Dimension. V plánovanej zostave projektu nastala malá, ale veľmi zaujímavá zmena.

Nakoľko si basgitarista Hadrien Féraud zlomil ruku, vystupi s Johnom McLaughlinom nemenej slávny Dominique Di Piazza. Je to hudobník, ktorý značne ovplyvnil hru na basovú gitaru svojím progresívnym a dovtedy nevídanym štýlom hry na tento nástroj.

Dominique je sicílskeho pôvodu a žije vo Francúzku. Jeho nevlastný otec bol róm a vďaka nemu sa Dominique dostal ku kultúrnemu dedičstvu, ktoré sa neskôr prejavilo i v jeho hudbe. Dlho hral na basu i gitaru, no keď si v roku 1979 vypočul slávneho Jaca Pastoriusa, rozhodol sa zamerať len na basu. Ako hudobník – samouk si okamžite vypracoval svoj vlastný štýl. Začal používať palec, ukazovák a prostredník pravej ruky namiesto tradičnej hry dvoma prstami.

Takto započal vývoj štvorprstovej techniky, ktorú mnohí špičkoví hráči využívajú ako sekundárnu. Navyše túto techniku vylepšil využitím gitarového trsátka osobitého druhu s názvom "pedal steel". Toto trsátko držal medzi palcom a ukazovákom, vďaka čomu nástroj vylúdil osobitý a typický zvuk (video). Tiež pozmenil štyri struny na päť a ako piatu strunu začal využívať vysoké C namiesto nízkeho B. Bolo to zvláštne a neobvyklé, no čoskoro si to osvojili mnohí špičkoví hráči. Na albume 'Que Alegria', ktorý v roku 1992 nahral s Johnom McLaughinom, sa basové sólo 'Maria' stalo zlatým klincom nahrávky, kedže práve tu Dominique predstavil svoju novú "trsátkovú" techniku.

Tieto jemné, no podnetné a nápadité zmeny v technike hry vyvolali v spoločenstve hráčov na basu reťazovú reakciu. Osvojilo si ich množstvo hráčov v USA i v Európe, medzi inými aj Matthew Garrison, Adam Nitti a Hadrien Féraud. Dominique prišiel prvý i s návrhom špeciálneho mostíka používaného pri hre na basu s pražcom na hmatníku, aby ho priblížil k zvuku bezpražcovej basy. To počuť na nahrávke 'Seven up' z albumu 'Wait and see', ktorý bol nahraný v roku 1993, a opäť bol jedným z Dominikových skvelých kúskov.

Keď k tomu pridáme silné zázemie v jazzovom žánri be-bop, rómske kultúrno-hudobné dedičstvo, neoklasický prístup k hre a silný zmysel pre harmóniu, máme jedného z najoriginálnejších hráčov na basgitaru v modernom hudobnom svete.

S Johnom McLaughlinom hráva už od roku 1991, kedy sa spolu s Trilokom Gurtu stal členom McLaughlinovho tria. Absolvovali celosvetové turné zložené z vyše tristo koncertov a nahrali album 'Que Alegria'. John McLaughlin o ňom hovorí: "Jeho talent je ohromujúci, v súčasnosti je to jeden z najnadanejších hráčov na basu."

V roku 2000 vzniká skupina Front Page v zložení Dominique Di Piazza, Birelli Lagrene a Dennis Chambers. Po spoločných koncertoch po Európe napokon nahrali album 'From Page', ktorý získal francúzku cenu Victories de la Musique za najlepší jazzový album roka.

V roku 2005 a 2006 Dominique koncertoval na ostrovoch Réunion, Maurícius a Madagaskar, ako i v ďalších desiatich afrických krajinách. Hrá s klavíristom Meddym Gervillom, gitaristom Jeanom-Mariem Ecayom, a bubeníkom Horaciom "el Negro" Hernanderzom. Z tejto spolupráce vzniká unikátne CD 'Jazz Amwim', ktoré definuje štýl zvaný Maloya jazz - zmes jazzu a hudby Maloya (ľudová hudba ostrova Réunion).

Koncom roka 2006 odcestoval Dominique do Indie, kde nahrával s významným indickým hráčom na mandolínu U. Shrivasom, s gitaristom Debashishom Bhattacharyom, s hráčom na indický bubon "kanjeera" Selvageneshom a s hráčom na väčší indický bubon tables Zakirom Hussainom. Výsledkom bolo ich spoločné CD 'Samjanitha', ktoré bolo vydané pod značkou Dreyfuss/Sony v marci 2008. Medzi stihol nahrať a na značke Camjazz v januári 2008 i vydať CD 'Woman´s perfume' s talianskym klavíristom Antoniom Faraom a bubeníkom Andrem Ceccarellim.

Jeho dlho očakávaný sólový debut 'Princess Sita', na ktorom s ním spolupracoval i skvelý hráč na elektro-akustickú gitaru Nelson Veras a bubeník Manhu Roche, vychádza v septembri 2008 pod značkou Sunnyside Records.

www.myspace.com/dominiquedipiazza
www.dominiquedipiazza.com


Okrem legendárneho gitaristu Johna McLaughlina a jeho The 4th Dimension v zložení Mark Mondesir (bicie), Gary Husband (klávesy) a Dominique Di Piazza (basgitara), sa zajtra v bratislavskej Inchebe predstaví Kaltenecker Trio z Maďarska a zástupca Slovenska Oskar Rózsa so svojou kapelou.

Vstupenky v cenách od 799,- do 1299,- Sk si môžete zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek z BKIS, ktoré je partnerom podujatia. Viac informácií nájdete na stránke Onedayjazz.com.