Už na budúci víkend 24. - 26. októbra sa uskutoční 34. ročník jednej z najväčších udalostí roka - Bratislavských jazzových dní. Jeho hlavná časť sa tradične koná v priestoroch bratislavského PKO, kde sa na dvoch pódiách počas troch dní predstaví pestrá paleta zahraničných aj domácich jazzových interpretov. Okrem Bratislavy však BJD prinesú svetovú jazzovú špičku aj do Košíc, Žiliny a Komárna.

Bratislavské jazzové dni 2008 sa necelé dva týždne pred svojím vypuknutím môžu pochváliť veľmi priaznivou informáciou - predpredaj vstupeniek na toto podujatie je najrýchlejší v dlhoročnej histórii festivalu. Ešte pred samotným oficiálnym ohlásením kompletného programu festivalu, ktoré sa uskutočnilo začiatkom októbra, boli predané desiatky vstupeniek - mnohí jazzoví fanúšikovia sa totiž o pozvaných interpretoch dozvedeli z ich oficiálnych webov či Myspace stránok a už dopredu tak vedeli na čo sa môžu na "džezákoch" tešiť.

A je toho skutočne neúrekom. Pri tohtoročnej absencii ďalšieho obľúbeného jesenného festivalu Nu Jazz Dayz je potešujúce, že sa na Bratislavských jazzových dňoch predstavia okrem "klasických jazzmanov" aj formácie, ktoré čerpajú inšpiráciu z funku, rocku, popu, hip-hopu či elektronickej hudby. "Nový jazz" bude reprezentovať najmä nemecká formácia [re:jazz], americké trio The Bad Plus, britská skupina Swing Out Sister alebo domáca funk-soul-groove hip-hopová kapela Quasimondo.

Netradičný pohľad na jazz v podobe tzv. fusion predstaví aj ďalší domáci projekt Bukake a slovensko-americká dvojica Radovan Tariška & Ryan Carniaux. Na hranici fusion a klasického jazzu sa pohybuje aj taliansky gitarista Gianfranco Continenza so svojou kapelou. Rakúska skupina Stefan Wagner Group prezentuje jazz s prímesou funku a latina. Peter Breiner svoju tvorbu zasvätil argentínskemu tangu a výsledkom je unikátny slovenský projekt Triango. Ďalším domácim želiezkom v ohni je Anita Soul, ktorá bude spoločne so špičkovými domácimi jazzmanmi prezentovať svoju, na Slovensku neobvyklú, souljazzovú tvorbu.

Výnimočný zážitok sľubuje vystúpenie 15-členného maďarského orchestra The Free Style Chamber Orchestra, ktorý, ako naznačuje už samotný názov, prezentuje slobodnú tvorbu do ktorej každý zo skúsených hudobníkov prináša kúsok vlastnej originality. Z hľadiska nástrojového vybavenia "trochu" menej rozmanitý, no o to zaujímavejší je americký projekt S.M.V. Ide o superskupinu troch basgitaristov z troch rôznych generácií, z ktorých každý patrí do absolútnej svetovej špičky - Stanleyho Clarkea, Marcusa Millera a Victora Wootena. Medzi najvýznamnejších hostí BJD bude patriť aj fenomenálna newyorská huslistka Karen Briggs, ktorá V PKO vystúpi spoločne medzinárovným zoskupením Ján Fabrický's Overt Act.

Okrem špičkových inštrumentalistov sa na Bratislavských jazzových dňoch predstavia aj spevácke osobnosti svetového jazzu. Tou najväčšou hviezdou ročníka 2008 bude, ako sme už avizovali legendárny Al Jarreau, ktorého hlasový prejav je jedným z najdrahocennejších pokladov hudobného sveta. Speváckou hviezdou nežného pohlavia bude jeho krajanka Karrin Allyson, ktorá je považovaná vďaka svojmu pôsobeniu na koncertných pódiách považovaná za najcharizmatickejšiu jazzovú speváčku súčasnosti.

Toto všetko čaká počas troch dní navštevníkov BJD v bratislavskom PKO, niektoré hviezdy však na jednodňových satelitných podujatiach festivalu potešia aj fanúšikov z Košíc, Žiliny a Komárna. Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013 poctí 25. októbra svojou návštevou maestro Al Jarraeu a v Žiline 24. októbra ako hlavný headliner vystúpia Karen Briggs & Ján Fabrický's Overt Act. O deň neskôr sa táto výnimočná zostava, zložená z hudobníkov z piatich krajín, presunie do Komárna, kde okrem nich zažiari aj The Free Style Chamber Orchestra.

Kompletný program Bratislavských jazzových dní podľa toho ako sa interpreti predstavia v jednotlivých dňoch a mestách nájdete na konci článku. Po stručnom prehľade účinkujúcich vám počas nasledujúcich dní prinesieme aj ich podrobnejšie profily.

Vstupenky na BJD 2008:

Denná vstupenka v predpredaji: 590,- Sk / 19.58 EUR
Denná vstupenka na mieste: 690,- Sk / 22.90 EUR
Trojdňová vstupenka v predpredaji: 1500,- Sk / 49.79 EUR
Trojdňová V.I.P vstupenka v predpredaji: 2700,- Sk / 89.62 EUR

Predpredajné miesta:

BKIS, Klobučnícka 2, Tel.: 02/5935 6650, www.bkis.sk
Dr. Horák, Medená 19, Tel.: 02/5443 5667, www.hudba.info
Dr. Horák - AF, Kozia 20, Tel: 02/5441 7232
Ticketportal, Radlinského 2, Tel: 02/5293 3323, www.ticketportal.sk

Program Bratislavských jazzových dní 2008:

BRATISLAVA, PKO

piatok, 24. október

Bukake (SK)
FSCO - The Free Style Chamber Orchestra (HU)
The Bad Plus + Wendy Lewis (USA)
S.M.V (USA)
--
Playboy stage: Quasimondo (SK)

sobota, 25. október
Radovan Tariška (SK) & Ryan Carniaux (USA)
Gianfranco Continenza Band (IT)
Karrin Allyson (USA)
Swing Out Sister (GB)
--
Playboy stage: Stefan Wagner Group (AUT)

nedeľa, 26. október
Triango (SK)
[re:jazz] (DE)
Karen Briggs & Ján Fabrický's Overt Act (USA)
Al Jarreau (USA)
--
Playboy stage: Anita Soul & Band (SK)

ŽILINA, Holiday Inn
piatok, 24. október

Radovan Tariška (SK) & Ryan Carniaux (USA)
Triango (SK)
Karen Briggs & Ján Fabrický's Overt Act (USA)

KOŠICE, Infiniti Aréna
sobota, 25. október

Anita Soul & Band (SK)
Triango (SK)
Al Jarreau (USA)

KOMÁRNO, Športové centrum Univerzity J. Selyeho
sobota, 25. október

David Hodek Quartet (SK)
FSCO - The Free Style Chamber Orchestra (HU)
Karen Briggs & Ján Fabrický's Overt Act (USA)

Viac informácií nájdete na stránke www.bjd.sk.