Telo mŕtveho Rona Ashetona, gitaristu a basgitaristu slávnej kapely Iggyho Popa - The Stooges, včera ráno (6.1.) polícia objavila v jeho byte v americkom meste Ann Arbor. Pravdepodobnou príčinou smrti 60-ročného hudobníka bolo zlyhanie srdca.

Detektív Jim Stephenson pre lokálne noviny Ann Arbor News potvrdil, že nešlo o vraždu ani predávkovanie sa. Dodal, že Ashetonovo telo bolo nájdené na gauči v jeho obývačke a podľa všetkého bol mŕtvy už niekoľko dní. Políciu privolala jeho osobná asistentka, keď sa mu dlhší čas nevedela dovolať. Presnú príčinu úmrtia určia až výsledky pitvy a toxikologických vyšetrení.

Ron Asheton bol spolu s bratom Scottom, Daveom Alexandrom a Iggy Popom zakladajúcim členom legendárnej garage-rockovej kapely The Stooges, ktorá je považovaná za jedného z najvýznamnejších a najvplyvnejších predchodcov punk-rockových kapiel. Podľa časopisu Rolling Stone Ashetonovi v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias patrí 29. miesto. Jeho najznámejšie gitarové riffy môžete poznať zo skladieb ako 'No Fun', 'TV Eye', 'Down On The Street' či 'I Wanna Be Your Dog'.

Pri nahrávaní tretieho albumu The Stooges s názvom 'Raw Power' (1973) vymenil Ron gitaru za basu. Po jeho neúspechu však kapelu opustil. V rok 2000 sa spolu s bratom Scottom Ashetonom a Mikeom Wattom z kapely The Minutemen vrátili na pódiá ako The New Stooges. Po tom ako ich v tejto zostave na jednom z koncertov uvidel Iggy Pop, rozhodol sa urobiť s nimi poriadny comeback The Stooges.

Svoj prvý spoločný koncert po takmer tridsiatich rokoch odohrali V roku 2003, o štyri roky neskôr vydali nový album 'The Weirdness' a odohrali ako headliner festivalu Glastonbury pamätný koncert, ktorý bol zakončený masovou inváziou fanúšikov na pódium. Rok predtým si ich vďaka festivalu Hodokvas mohli užiť aj slovenskí priaznivci.

Jeho spoluhráči z kapely The Stooges, ktorá je tento rok už po siedmykrát nominovaná na uvedenie do Rock'n'rollovej siene slávy, zverejnili oficiálne vyhlásenie: "Sme šokovaní a otrasení správou o Ronovej smrti. Bol to skvelý priateľ, brat, hudobník a bojovník. Nenahraditeľný. Bude nám chýbať."

"Všetci, ktorí ho poznali vedia, že za tvárou "Pána Drzého a Podivného" sa skrýval dobrosrdečný, úprimný a príjemný človek, ktorý vždy veril, že ľudia sú dobrí, aj keď často neboli. Ako hudobník bol Ron "Gitarovým Bohom", inšpiráciou a idolom, ktorý je hodné nasledovať. Takto si ho budú pamatať ľudia, s ktorí mali tú česť s ním pracovať, učiť sa od neho a zdieľať s ním dobré i zlé momenty." Frontman Iggy Pop k vyhláseniu dodal: "Som naozaj v šoku. Bol to môj najlepší priateľ."

Zdroj: Billboard.com, Nme.com, Iggypop.com, Rollingstone.com
Foto: Signonsandiego.com (1), Reverendguitars.com (2), Timothy Dwenger - Marqueemag.com (3)