Už túto sobotu 21. augusta sa na kúpalisku Čajka v Bojniciach stretnú poslucháči relácie Signall_FM a priaznivci drum&bassu, aby objavili najnovšie trendy v tomto čoraz populárnejšom tanečnom žánri. Je preto najvyšší čas predstaviť DJov a producentov, ktorí cez víkend zavítajú na Signall_FM Festival, aby tu predstavili svoj súčasný zvuk.

Sú medzi nimi vychádzajúce hviezdy Rockwell, Prolix a Anile, ktorí u nás ešte nehrali, ale aj rokmi overený a na Slovensku dobre známy producent Raiden. Pár dní pred akciou v programe nastala menšia zmena, keď ruského producenta Implexa nahradil ďalší z talentovaných Angličanov InsideInfo.

Meno Rockwell rezonuje v drum&bassových kruhoch už niekoľko mesiacov a nie je to žiadna náhoda. Vďaka svojim sviežim a inovatívnym producentským postupom si mladý Londýnčan za veľmi krátky čas získal na scéne uznanie a rešpekt. Nie je však len skvelým producentom, ale aj šikovným DJom, o čom svedčí aj jeho pol hodinový mix pre D&BTV (videozáznam na konci článku). Vďaka svojim rodičom mal už od malička kvalitné hudobné zázemie spojené najmä s klasickou hudbou. Ovláda hru na husle, či klarinet a skôr, než sa dostal na univerzitu, o elektronickú a tanečnú hudbu sa veľmi nestaral. Naopak, dlhé roky bol fanúšikom punku a hip-hopu. Drum&bassu prepadol až neskôr počas štúdií v Bristole.

Rockwell cíti hudbu. Ako sám povedal: "Mám rád producentov, ktorí dokážu svoje nápady odprezentovať tak, aby boli zamapätateľné a aby ich tracky neboli len skladačkou ich jednotlivých častí." Jeho hudba sa vymyká konvenčnému drum&bassu - jeho tracky nepotrebujú úderné beaty, vsádza na komplikovanú štruktúru rytmiky, často poprepletanú prvkami klasickej a filmovej hudby, pričom pod tým všetkým atmosféru dotvára vynikajúca, hlboko položená basa. Možno práve to, že sa k drum&bassu dostal pomerne nedávno, mu otvorilo nové obzory, nezaťažené historickým vplyvom tohto žánra.


Rockwell - Underpass

Hudobný príbeh Chrisa Jarmana, v hudobnom svete známeho ako Raiden, naberá na obrátkach každým momentom. Hovorí sa, že hudba je cesta a Raiden sa s týmto mottom úplne stotožnil. Žijúc v pochmúrnej betónovej džungli, v Portsmouthe, kde každý deň videl ako sa mu rozpadajú sny a stráca nádej, našiel v hudbe únik z reality. Skladbou Fallin (zaradenou prestížnym magazínom Kmag medzi TOP 50 dnb trackov všetkých čias) sa už v roku 2002 katapultoval medzi hviezdy. Dnes žije v estónskom Talline, kde pokračuje v hľadaní neobjavených teritórií elektronickej hudby.

Jeho vlastné vydavateľstvo Offkey už 5 rokov reprezentuje unikátny zvuk drum&bassu zmiešaného s technom. Veľká zmena prišla v roku 2009 s Raidenovou platňou – M82 / Hubble ktorou posunul hranice svojej hudby o poriadny kus ďalej. Ťažké a rýchle techno pecky vystriedal ľahší, technickejší a úplne nový štýl, ktorý síce mnohých prekvapil, no postupne si získal veľké uznanie a rešpekt poslucháčov aj umelcov. Raiden od minulého roka žne nové úspechy, vystupuje po celom svete a ovplyvnený najmä juhoamerickou tradičnou hudbou zakladá vydavateľstvo Voodoo Music. Na prvých nahrávkach, ktoré tu vyšli, Raiden zlúčil dva svety - etno hudobné nástroje s rytmom drum&bassu - a naznačil tak začiatok svojej úplne novej hudobnej cesty.


Raiden - Danzon

Londýnčan Chris McCarthy známy ako Prolix už vyše piatich rokov valcuje drum&bassovú scénu svojím unikátnym zvukom a vysokou kvalitou produkcie, ktorá je od aktuálneho zvuku Rockwella a Raidena o poznanie tvrdšia a dynamickejšia. Keď sa v roku 2009 rozhodol odísť z práce, zanechať "život bežného smrteľníka" a naplno vstúpiť do sveta hudby, nik ešte netušil, že už za necelý rok sa vypracuje na jedného z popredných producentov. Rok 2010 sa pre Prolixa stáva zatiaľ jeho najúspešnejším rokom s množstvom vydaných nahrávok a nabitým kalendárom vystúpení po celom svete.

Po skladbách na labeloch Bad Taste, Unique, Temper D Recordings, či Virus, vydáva dvojplatňové EP na labeli Ganja-Tek. Práve na túto značku ho upísal legendárny DJ Hype, ktorý bol jeho soundom úplne fascinovaný. Prolix dostáva podporu aj od Pendulum či Dja Frictiona, ktorí jeho skladby zapracovali do svojich výberových setov. A zdá sa, že to je len začiatok jeho veľkých úspechov. Aktuálne má naplánované vydanie svojich trackov a remixov v ďalších významných vydavateľstvách vrátane jedného z najprestížnejších drum&bassových labelov sveta – Metalheadz.


Ed Rush & Optical - Get Ill (Prolix remix)

Okrem Rockwella, Raidena a Prolixa predstaví svoj svieži zvuk na Signall_FM Festivale aj ich krajan Anile. Namiesto ruského hosťa Implexa, ktorý musel pre problémy s vízami svoju účasť zrušiť, pribudol do programu aj piaty Angličan InsideInfo, ktorý podľa organizátorov ponúkne svoj pohľad na "technologickejšiu" stránku drum&bassu. O Anile a InsideInfo sa viac dočítate v profiloch, ktoré budú v najbližších dňoch zverejnené na oficiálnej stránke festivalu www.signallfm.sk.

Na sobotný drum&#bassový sviatok, ktorý by sa mal podľa predpovede uskutočniť počas najteplejšej noci tohto týždňa, sa môžete naladiť pri setoch Rockwella, Anileho a Prolixa pre D&BTV, ale aj pri exkluzívnom mixe, ktorý v nedeľu v Signall_FM odohral jeden zo slovenských organizátorov tejto akcie: DJ Clive – Live @ Signall_FM (15.08.2010) (mp3; 66,5 MB; 29 min 4 s)


Rockwell @ D&BTV Live 78


Prolix @ D&BTV Live 87


Anile @ D&BTV Live 96

Rádio_FM a Codered Crew uvádzajú:

Signall_FM Festival 2010
sobota 21. augusta, kúpalisko Čajka, Bojnice

Line-up:

ROCKWELL (Critical, Digital Soundboy, Shogun Audio / UK)
RAIDEN (Offkey, Renegade Hardware, Voodoo / UK)
PROLIX (Ganja Tek, Virus, Bad Taste, Renegade Hardware / UK)
INSIDEINFO (Breed 12 Inches, Viper, Critical / UK)
ANILE (Deep Soul Music, Renegade Hardware, Cylon / UK)
Blue Motion (Influenza, Fokuz, Amen Brothers)
Lixx & Clive (Signall_FM / Codered)
Kukurica (Signall)
Cenco & Dykman (Codered, BASS)
Source Code (Tripnologic, A2)
Insect & Fat^boy (Trident)
Jergy & Ke3n (Codered / Spiral)

Vzhľadom na krátke obdobie zostávajúce do festivalu sa organizátori rozhodli predpredaj vstupeniek nerealizovať. Lístky na Signall_FM Festival bude možné zakúpiť bez problémov priamo na bráne v deň konania akcie za priaznivé ceny 8 eur (do 20:00), resp. 9 eur (po 20:00).

Redakciu Hudba.sk informoval Roman alias DJ Clive z Codered Crew.