Rádio_FM v pondelok (10.1.) odštartovalo hlasovanie v rámci tretieho ročníka hudobných cien Radio_Head Awards. Na webovej stránke Radiofm.sk/rha si ľudia môžu vyberať svojich favoritov v štyroch kategóriách - Album roka, Singel roka, Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela / interpret. Vybraní kritici z partnerských médií opäť vyberú aj piatu cenu pre album roka.

Víťazi budú známi na slávnostnom odovzdávaní cien 18. februára v bratislavskom Majestic Music Clube. V kategórii Album roka je nominovaných 19 nahrávok, okrem iných aj debutový album Noční jazdci (2010) od skupiny Billy Barman, ktorá vlani zvíťazila vo dvoch kategóriách - Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela / interpret. Medzi nominovanými v kategórii Nováčik roka je aj bardejovská kapela The Bridgeheads, ktorá po tragickej smrti speváka Tomáša dAsKa ukončila svoju činnosť.

O cenu pre singel roka zabojuje niekoľko interpretov aj s viac ako jednou skladbou, celkovo je nominovaných až 52 skladieb. Spomenutá formácia Billy Barman, ďalej kapela Para a tiež moderný spevák Hafner sú nominovaní až tri razy. Kapely Billy Barman a Para majú spomedzi všetkých interpretov najviac - až 5 nominácií, keďže sú okrem trojice singlov nominovaní aj v kategóriách Album roka a Najlepšia koncertná kapela / interpret. Najväčší počet mien obsahuje práve kategória Najlepšia koncertná kapela / interpret, do ktorej organizátori zaradili až 61 interpretov.

Vlani získala poslucháčsku cenu Album roka 2009 kapela Diego za svoj druhý štúdiový počin Peripheries. Najlepším albumom uplynulého roka podľa kritikov z vybraných médií bola eponymná nahrávka z dielne projektu The Autumnist, za ktorým stojí Vlado Ďurajka. Najlepšou koncertnou kapelou za rok 2009 a zároveň Nováčikom roka 2009 sa stala formácia Billy Barman. Po cenu v kategórii Singel roka 2009 si prišli členovia kapely Vetroplach za pieseň Ty mi budeš rozumieť. Počas udeľovania Radio_Head Awards 2009 vystúpili Noisecut, Ján Boleslav Kladivo, Hudba z Marsu s Jánom Kuricom, Vetroplach, Billy Barman s Hafnerom, Soundphreakers s rappermi z formácie Dramatikz, Moustache i drum´n´bassový dídžej a producent B-Complex. Reportáž a foto z udeľovania Radio_Head Awards 2009 nájdete TU.

Nominácie v kategórii Album roka:

1. Bene & Stratasoul - Slovenčina pre samoukov
2. Billy Barman - Noční jazdci
3. Delik & Bene - Záblesky geniality, úlomky šialenstva
4. Hex - Ty a ja
5. Home Made Mutant - Tajomný tromf mladosti
6. Hvozd - Po kopcoch, v županoch
7. Jana Kirschner - Krajina rovina
8. Longital - Teraz
9. Nourish My Fame - Nauta
10. Orchester z Marsu Orchester - Z Marsu
11. Para - Povstanie
12. Plastic Swans - Mingled Stories
13. Polemic - Horúce časy
14. Puding Pani Elvisovej - Pí
15. Richard Müller - Už
16. The Swan Bride - 2
17. The Uniques - From The Dust
18. Toni Granko - Ľudia diaľok blízkych myslí
19. Youcoco - Big Now

Nominácie v kategórii Nováčik roka:

1. 0n0
2. B-Complex
3. Bene
4. Got Blue Balls
5. Gwerkova
6. Madcult
7. Manfred Auch!
8. Moustache
9. Nourish My Fame
10. Pjoni a Ink Midget
11. Rust2Dust
12. Teskohippies
13. The Bridgeheads
14. The Cubes
15. The Ills
16. The Uniques
17. Youcoco

Prehľad nominácií v kategóriách Singel roka a Najlepšia koncertná kapela / interpret, samotné hlasovanie ako aj ďalšie informácie nájdete na stránke http://radiofm.sk/rha.

--
Zdroj: SITA
Foto: Magdaléna Vinterová - Hudba.sk