Festival elektronickej hudby Wilsonic sa neuskutoční ani tento rok, dôvodom je finančná náročnosť organizácie festivalu a neistota príjmov. Organizátori zatiaľ plánujú pokračovať v organizovaní menších akcií. Práve na nich v Bratislave v uplynulých mesiacoch vystúpili interpreti ako napríklad Daedelus, Hudson Mohawke, Lone, Wildbirds & Peacedrums či Mount Kimbie.

Najbližšou akciou pod značkou Wilsonic bude 3. augusta koncert kanadskej formácie Junior Boys, ktorá v Bratislave predstaví svoj nový album It's All True (2011). Okrem toho sa 4. júna uskutoční ďalšie z podujatí spriaznenej agentúry Samé Ucho, na ktorom vystúpi speváčka a skladateľka Andreya Triana.

Dôvody, pre ktoré sa festival Wilsonic opäť neuskutoční, si môžete prečítať nižšie. Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke wilsonic.sk a na www.facebook.com/wilsonic.

Oficiálna tlačová správa z 20.5.2011:

Veľa sa v poslednej dobe špekulovalo o Wilsonic Festivale 2011. V tejto chvíli vám teda nejdeme oznámiť niečo, čo by ste sami netušili.

Áno, je nám to ľúto, no napriek plánom a snahám sme sa rozhodli neusporiadať festival ani v tomto roku. Jeho finančné zdravie nám bohužiaľ neumožňuje riskovať ani zmenšenú verziu, na ktorej sme do poslednej chvíle pracovali.

Wilsonic sa medzičasom stal akousi exluzívnou zábavkou pre vybrané publikum a to nás teší. Prináša to ale aj isté úskalia. V podobe, v akej festival poznáte, potrebuje buď oveľa väčšie publikum, vyššie vstupné alebo výrazne viac peňazí od sponzorov. Keďže všetky tri faktory sa navzájom ovplyvňujú a ani jeden v súčasnosti výrazne neprevyšuje ostatné, výsledok sa tak nachádza stále na úrovni príliš veľkého risku.

Nechceme, aby sa Wilsonic stratil z povedomia a vy, ktorí ste do nás vkladali nádeje, ostali bez pravidelného prísunu hudby, ktorá si pod touto značkou našla svoje miesto i publikum. Aj preto sme sa rozhodli zvýšiť frekvenciu menších podujatí a sústrediť sa na podporu rastu komunity, ktorá je pre veľký festival nutná.

V uplynulých mesiacoch sme do Bratislavy stihli priviezť už viacero zvučných mien. Medzi inými tu boli Daedelus, Hudson Mohawke, Lone, Wildbirds & Peacedrums či Mount Kimbie. V blízkej budúcnosti, a to vieme sľúbiť, v nastúpenom trende nepoľavíme. Presvedčiť sa o tom môžete v nasledujúcich týždňoch i mesiacoch.

Tento piatok sa môžeme stretnúť na druhom vydaní novej, pravidelnej párty Wilsonic Club, ktorú sme rozbehli v spolupráci s novým kultúrnym centrom Dunaj~. Hosťom lokálnych rezidentov, združených okolo Wilsonicu, bude tentokrát v Rakúsku naturalizovaný Brit, moderátor spriateleného rádia FM4, dídžej Slack Hippy. Aj napriek klubovej uhorkovej sezóne privítame 3. augusta v rámci turné k novému albumu It’s All True kanadskú zostavu Junior Boys.

Do pozornosti by sme tiež chceli dať značku Samé ucho, ktorá bude k Wilsonicu akýmsi pendantom so zameraním na kvalitnú hudbu bez rozdielu žánrov, ktorej sa Wilsonic programovo nevenuje. V Bratislave už Samé Ucho stihlo uviesť japonského multiinštrumentalistu Shuga Tokumaru, kanadské elektro-punkové duo Handsome Furs a najbližšie predstaví Bonobovu dvornú speváčku, Andreyu Trianu v klube MMC, v sobotu 4. júna.

Veríme, že nám napriek ťažkej situácii zachováte priazeň, lebo tá nám je podporou i motiváciou. O tom, že ju od vás potrebujeme cítiť, niet medzi nami najmenších pochybností. Ďakujeme!


--
Zdroj: SITA, Wilsonic.sk