Minulý pondelok sa v Los Angeles odovzdávali hudobné ceny, ktoré ešte stále niečo znamenajú. Vyhrať Grammy je poctou pre akúkoľvek kapelu.

Magnet týždňa

V konkurencii Lamb of God, Slipknot, Sevendust a August Burns Red najlepšie obstáli Ghost so svojím songom Cirice z albumu Meliora. Sú vôbec prvou Švédskou kapelou, ktorá dostala toto ocenenie za najlepší metalový výkon. Gratulujeme! Je však smutné, že si cenu prevzali za sprievodu nulového potlesku polopráznej sály. (pm)


Šroty týždňa

Veľká strata v tábore poľskej progrockovej kapely Riverside. Včera ráno zosnul ich zakladajúci člen a gitarista Piotr Grudziński. Mal 40 rokov. Mike Portnoy na svojom Facebooku tvrdí, že Grudziński bol ešte v sobotu večer na koncerte The Winery Dogs vo Varšave. Čo bolo dôvodom jeho náhleho odchodu však nateraz zostáva otázkou. (ak)


Cez týždeň sa odovzdávali aj iné hudobné ceny - NME Awards. Svoju chvíľku "slávy" si na nich utrhol aj Oli Sykes, frontman Bring Me the Horizon. Ten už istý čas vedie viac-menej jednostranný súboj s Coldplay, ktorých obviňuje, že jeho kapele ukradli nápad na obal albumu. Aspoň vieme, ako to vyzerá, keď neviete upútať svojou hudbou a namiesto toho sa sústredíte na kraviny. (pm)


Novinky

Iron Maiden
majú nové lietadlo. A že sa páni ťapli po vrecku! Nový Ed Force One totiž nie je nič iné, než slávny Jumbo Jet. Možnosť pilotovať si nenechá ujsť ani frontman kapely Bruce Dickinson, ktorý len nedávno získal licenciu na tento stroj. Brandovaný Boeing 747, ktorý pôvodne slúžil u Air France, bude kapelu sprevádzať na celom turné k albumu The Book of Souls. Priletia na ňom i do Žiliny? (pm)


Legendárne albumy Kill 'Em All a Ride the Lightning vydá Metallica nanovo a tentokrát pod vlastným labelom Blackened Recordings. Ak ich budete kupovať zo zahraničia, za poštovné zaplatíte snáď viac, ako za samotné nahrávky. Prvá krabica bude obsahovať štyri LPéčka, šesť Déčiek a DVD, druhá štyri LP, päť CD a DVD. Nájdete na nich všetko možné vrátane doteraz nezverejnených nahrávok. Dve ochutnávky sú hneď tu. (pm)



Minulý týždeň sme písali o novom, temnejšom a divnejšom albume, ktorý pripravuje banda s menom The Dillinger Escape Plan. Podľa fotky a popisku, ktorý gitarista Ben Weinman zverejnil, sa zdá, že na novinku sa môžeme tešiť už tento rok. A že sa tešíme! (pm)

Spomínaný pán Weinman je okrem toho zaneprázdnený aj ďalším projektom. V Giraffe Tongue Orchestra sa okrem neho vyskytne aj spevák Alice in Chains, William DuVall. Doteraz sme si mysleli, že za vokály bude zodpovedná Juliette Lewis. Podľa vyjadrení Weinmana ale len prispela do niekoľkých skladieb. Partu doplnia Brent Hinds (Mastodon), Pete Griffin (Dethklok) a Thomas Pridgen (ex-The Mars Volta). Album je hotový, už len počkať na jeho zverejnenie. (pm)

Aby dobrých správ nebolo málo - nový album domixovali Francúzi Gojira. Bratia Duplantierovci ostatný rok nešetrili slovami chvály na to, aký dobrý bude. Termín vydania zatiaľ známy nie je, takže na čakanie si môžeme dať niečo zo zatiaľ poslednej nahrávky L'enfant Sauvage. (pm)


Že je vám stále málo? Tak na! Svoj tretí album sú pripravení nahrať Periphery. Aspoň tak si myslím, že si máme vysvetliť túto fotku na Instagrame. Chalanom to asi ešte chvíľu potrvá, ale určite nás nesklamú. (pm)


Zaujímavý mix ponúka podujatie Noc besov IX. s podtitulom Hnev Svantovita v rockovom klube Tartaros v Banskej Bystrici. Už o pár dní, v sobotu 27. februára, sa tu stretnú slovenské skupiny Algor, Velesrune a Krahulec spolu s Moravákmi Dark Seal. Kým Algor, Velesrune a Dark Seal budú zastupovať blackmetalovú scénu, Krahulec je uvádzaný ako folkové zoskupenie. Myslím, že ide o dobrý mix, takto by to mohlo pre fanúšikov byť zaujímavé, najmä ak zdôrazníme vstupné vo výške 4 eur, tak je to pre metalistov najzbesilejšej odnože priam povinnosť vidieť a počuť. Nezabudnite teda na dátum a čas - od 18:00. (ip)



Fanúškovia Cradle Of Filth si môžu skrátiť čas čakaním na novinky od týchto anglo-českých black-extrémistov prečítaním zoznamu 12 skladieb v priereze celej kariéry skupiny, ktoré frontman Dani Filth považuje za najlepšie, či výnimočné. Článok na Teamrock je v angličtine, ale k jednotlivým skladbám sú buď streamy alebo videá. (ip)

25. apríl bude konečne dňom, kedy talianski horor-ritualisti, skupina Darkend a vydá svoje štvrté oficiálne CD s názvom The Canticle Of Shadows. Po úspešných nahrávkach Assassine (2010) a Grand Guignol – Book I. (2012) predstaví skupina osem nových skladieb. Zatiaľ sa Taliani hrajú s fanúšikmi na postupné odhaľovanie štyroch hostí albumu, ktorí zasiahli do nahrávky svojimi vokálmi. Odtajnení sú zatiaľ dvaja: Labes C. Necrothytus (Abyssmal Grief) a Sakis Tolis (Rotting Christ). Zatiaľ ponúkame najhorúcejší update z Youtube: cez víkend zverejnenú prvú skladbu z albumu! (ip)


Grind-punková supergrupa Venomous Concept vydala v januári album Kick Me Silly – VC III. Ak ste to náhodou nezachytili, páni sa vám radi pripomenú videom ku skladbe Anthem. Nebojte sa, ako song, tak aj celý album sú úplné chuťovky. (pm)


Jemnocitní Taliani Novembre sa vracajú na scénu po takmer deviatich rokoch. Naposledy ste od nich mohli počuť vynikajúcu dosku The Blue, no 1. apríla im vychádza nový album Ursa a fanúšikov potešili skladbou Umana z neho. Jeho vydanie bude sprevádzať i trojskladbové EP, ktoré dostanú najrýchlejší predobjednávatelia. Veľmi sa teším, že ich jedinečný melancholický gothic metal je späť a dúfam, že si udrží kvalitu zverejneného singlu. (ak)


Príjemne zasnívaným a tklivým úvodom sa vyznačuje i nová skladba od amerických technikov Fallujah, ktorí majú svoj tretí album Dreamless nachystaný na 29. apríla. The Void Alone po úvodných sekundách samozrejme slušne nakopne ekvilibristickým riffovaním a intenzívnym deathovým vokálom. Speváčka Tori Letzer však refrény nádherne zjemnila a celok pôsobí veľmi kultivovane. (ak)


Naši nórski obľúbenci Leprous, ktorí odohrali v bratislavskom Randali uplynulý október krásny koncert, sa chystajú nakrútiť svoje prvé živé CD a DVD. 4. júna v hale Rockefeller Music Hall v Osle zahrajú celovečerný koncert s množstvom špeciálnych efektov a takisto s hosťami na pódiu, ktorý zvečnia v audio i video podobe. Vo videou nižšie sa Vám svojim severským prízvukom prihovorí Einar Solberg, aby Vás presvedčil a Vy by ste prispeli na stránke Indiegogo na tento projekt. (ak)


Ereb Altor
je švédska folk metalová úderka, ktorú ste mohli vidieť naživo na uplynulom ročníku slovenského festivalu Gothoom. Je to tiež kapela, ktorá vzdáva hold studnici svojej inšpirácie - Quorthonovi a jeho Bathory. Sedemskladbové EP, ktoré aktuálne vydávajú obsahuje covery tých najlepších skladieb od nehynúcej legendy. Vypočujte si novú verziu krásnej Twilight of the Gods v podaní aktuálnej generácie folkmetalových bardov. Epčko s názvom Bolt - Tilt - Aut (Blood - Fire - Death) vychádza 11. marca. (ak)


Haluz týždňa

Ten Second Songs je vždy rana istoty do tejto rubriky. Tentokrát si Anthony Vincent na paškál zobral skladbu Sorry od Justina Biebera. Áno, presne toho. Ale však sranda musí byť, nie? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: www.facebook.com/thebandghost

Súvisiaci interpreti: Bring Me The Horizon, Iron Maiden