K už známym headlinerom Arctic Monkeys, Dua Lipa a Kings of Leon organizátori maďarského Sziget festivalu pridávajú ďalšie zvučné mená. Tými najväčšími sú Justin Bieber, Calvin Harris a Tame Impala, no celkovo dnes v lineupe pribudli desiatky nových účinkujúcich ako Sam Fender, Anne-Marie či Steve Aoki.


Justin Bieber
pricestuje na Sziget festival 2022 v rámci svojho svetového turné, ktoré odštartoval pred pár dňami v USA. Na Ostrove slobody predstaví viacero svojich nových skladieb z aktuálneho albumu Justice, ktorý vyšiel minulý rok v marci. Medzi nimi určite zaznejú aj hity ako Anyone, Ghost či Peaches. Spevák sa do Európy vráti prvýkrát od jeho svetového turné v roku 2017.


Svojím energickým vystúpením roztancuje festivalový ostrov aj britská popová senzácia Anne-Marie. Doteraz vydala dva štúdiové albumy - Speak Your Mind (2018) a Therapy (2021). S obidvoma skvele bodovala v albumových aj singlových rebríčkoch.


K hviezdam tohtoročného festivalu sa pripojí aj austrálska kapela Tame Impala. Vďaka svojmu nenapodobiteľnému psychedelickému zvuku s nádychom synthpopu si získala zástupy fanúšikov po celom svete a hoci nepatrí medzi kapely hrané mainstreamovými rádiami, na koncertnej a festivalovej scéne právom patrí medzi najväčšie mená hudobného sveta. S ikonickými skladbami ako The Less I Know The Better, Let It Happen či Borderline Kevin Parker a jeho spoluhráči rozžiaria celú Budapešť.


Ďalším prírastkom do programu Szigetu je jeden z najzaujímavejších pesničkárov súčasnosti Sam Fender. Stúpajúca hviezda britskej scény s druhým albumom Seventeen Going Under žne úspech na všetkých stranách, zároveň si dokáže vo svojich skladbách zachovať autenticitu a podávať osobnú a intímnu výpoveď o svojom dospievaní a ťažkostiach.


V line-upe Szigetu pribudli aj svetový dídžeji Steve AokiCalvin Harris, kultová španielska trapová umelkyňa BadGyal, parížsky producent Folamour, festivalová stálica Tourist, nemeckí indie-rockeri Milky Chance, britská speváčka a skladateľka Holly Humberstone a mnoho ďalších. 

Medzi najobľúbenejšie pódiá Szigetu patrí Colosseum aréna, ktorá sa počas festivalu stáva druhým domovom fanúšikov elektronickej hudby. Tí sa už teraz tešia na celosvetovo známu ruskú superstar dídžejku a producentku Ninu Kraviz, ktorú doplní aj nenapodobniteľný Seth Troxler či dánsky producent Kölsch a očakávaný b2b set enigmatického dua Denis Sulta & MellaDee.


Sziget festival sa tento rok uskutoční od 10. do 15. augusta. Aktuálne sú v predaji 6- a 3-dňové permanentky, neskôr pribudnú aj jednodňové lístky. Pozor, cena permanentiek sa čoskoro zvýši! Kompletné info v slovenčine je na oficiálnom webe www.szigetfestival.com/sk.

lineup Sziget festivalu 2022 ku dňu 22.2.2022 Zdroj: PR vizuál
Festival, ktorý nie je len o hudbe

Sziget v maďarčine znamená Ostrov, festival sa totiž už od svojho vzniku v roku 1993 koná na ostrove Óbudai v srdci Budapešti. Leží v blízkosti centra mesta a dáva možnosť návštevníkom festivalu preskúmať Budapešť. Najväčší hudobný festival v Maďarsku a strednej Európe privíta každoročne stovky tisíc návštevníkov a jeho cieľom je priniesť počas šiestich dní tie najväčšie mená hudobnej scény z najrôznejších žánrov.

Sziget však nie je len o hudobných zážitkoch: je o láske, umení a slobode vo všetkých podobách. Je to multikultúrny festival, ktorý návštevníkom ponúkne jedinečné leto plné koncertov, umeleckého programu, predstavení, besied a mnoho ďalšieho. Návštevníci môžu navštíviť besedy či prednášky, pozrieť si divadelné a cirkusové predstavenie, alebo si zašportovať či len tak odpočinúť na pláži.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky môžete okrem oficiálneho webu www.szigetfestival.com sledovať aj na slovenskej Facebook stránke festivalu.