Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pozýva v piatok 24. mája 2024 o 19.00 h na 9. abonentný koncert sezóny 2023/2024, ktorý sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a vysielaný bude naživo aj v Rádiu Devín. Pod taktovkou renomovaného dirigenta Konstantina Ilievskeho zaznejú diela skladateľov Clauda Debussyho, Vladislava Šarišského a Jozefa Suka. Ako hostia sa predstavia huslista Jozef Horváth a violončelista Andrej Gál.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu ako jeden z popredných symfonických orchestrov na Slovensku svojou bohatou históriou a širokým repertoárom zostáva verný svojmu renomé a 24. mája ponúkne verejnosti koncert klasickej hudby na najvyššej umeleckej úrovni. Program večera zahŕňa majstrovské diela troch výnimočných skladateľov.

Faunovo popoludnie skladateľa Clauda Debussyho postavilo koncom 19. storočia mladého a doposiaľ málo známeho autora do čela nielen francúzskej, ale i svetovej hudby. Po predchádzajúcich kompozičných pokusoch sa podarilo Debussymu po prvýkrát zreteľne sformulovať krédo nového umeleckého smeru - hudobného impresionizmu, ktorý sa vyznačuje obsahovou neurčitosťou a poetickou náladovosťou.

Slovenský hudobný skladateľ Vladislav Šarišský hľadal od začiatku svojej tvorby inšpiratívne momenty pri spájaní rôznych žánrov, či experimentovaním s rôznymi umeleckými koncepciami. Premiéra dvojkoncertu Zaori pre husle, violončelo a symfonický orchester exponuje jasnú a zrozumiteľnú hudobnú výpoveď, ktorej jedinečnosť spočíva v možnosti vytvárať a ovplyvňovať hudobný proces diela priamo v interpretačnom čase.

V Roku českej hudby 2024 uvedie Symfonický orchester Slovenského rozhlasu dielo skladateľa Josefa Suka, Symfóniu č. 1 E dur, op. 14, ktorá reprezentuje skladateľove prvé tvorivé obdobie. Symfónia má tvar veľkej novoromantickej symfónie v štyroch častiach. Je syntézou autorových kompozičných zručností, štýlového dedičstva českej hudobnej tradície, v nemalej miere aj duševného a citového rozpoloženia, v ktorom sa mladý umelec nachádzal.

9. abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa uskutoční  v piatok 24. mája o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo si ho budú môcť vypočuť aj poslucháči vo vysielaní Rádia Devín.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ivana Zečevič.