Už 1. decembra sa Košice stanú Žbirkovým mestom. Zavíta doň úspešná výstava Miro Žbirka – Roky a dni, na ktorú fanúšikov speváka a skladateľa pozýva Východoslovenské múzeum v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Výstavu ste mohli doteraz vidieť len v pražskom Národném múzeu a na Bratislavskom hrade.

Východoslovenské múzeum (VSM) je tak tretím priestorom, ktorý zhostil netradičného konceptu výstavy a v spolupráci s Kateřinou Žbirkovou a architektom Josefom Tomšejom ju preniesol do priestorov rýdzo historickej ustanovizne. Ako konštatuje riaditeľ Východoslovenského múzea Dominik Béreš, "výsadou nášho 151-ročného múzea je bohatosť a rôznorodosť polmiliónového zbierkového fondu, ale aj pestrosť a neobyčajnosť expozícií či výstav. Nebojíme sa ísť aj do odvážnejších tém a koncepčných výziev, pretože chceme priniesť kultúru čo najširšiemu spektru divákov. Verím, že aj vďaka výstave a zanechanému posolstvu Mekyho Žbirku prídu do múzea ľudia, ktorí v ňom nikdy neboli. Ich zážitok z prehliadky sa tak v priestoroch múzea ešte umocní a možno si prezrú aj 400-ročné barokové skvosty alebo bájny zlatý poklad v suterénnom trezore, keď už u nás budú." 

Návštevníci historickej budovy múzea na Námestí Maratónu mieru sa oboznámia nielen s hudobnou kariérou sólového umelca či tímového hráča – "modusáka", ale aj s osobným životom tohto milovníka The Beatles a anglického humoru. Prejdú sa audiovizuálnym tunelom, zahrajú si na Žbirkových klávesoch a uvidia okrem originálnych ocenení a kultových záberov hudobníka aj doteraz nezverejnené ukážky zo súkromného archívu či šatníka hviezdy. Košická výstava navyše prinesie aj exponáty, ktoré sa neobjavili ani v Prahe, ani v Bratislave. Návštevníci si z nej zároveň môžu odniesť pamätný suvenír či vinyl.

Výstava Miro Žbirka – Roky a dni bude v Košiciach viac ako pol roka, do 16. júna 2024. Na umelcov vzťah k východnému Slovensku spomína i jeho manželka a spoluautorka výstavy Kateřina Žbirková: "Mám veľkú radosť, že sa nám vďaka zanietenosti pána riaditeľa VSM podarilo preniesť výstavu práve do Košíc, do mesta, kde sa začínala alebo končila väčšina Mekyho turné. Jeho vzťah k východnému Slovensku bol špeciálny a mal tam veľa kamarátov, ktorých, dúfam, uvidím aj na vernisáži, spolu s ďalšími, teraz už aj mojimi košickými priateľmi. Fanúšikom, ktorí nás vyzývali na tento celkom zložitý presun, prajem, aby si na Mekyho zaspomínali, pobavili sa a vnímali jeho hudbu. A keby aj vďaka tejto výstave počúvali Mekyho skladby, bolo by to presne to, čo by si prial."

V samotný deň vernisáže, konanej pre pozvaných hostí 1. decembra, sa zároveň pokrstí aj 340-stranová luxusná kniha limitovanej edície Miro Žbirka – Roky a dni z dielne vydavateľstva Ikar. Krstných rodičov a ani samotný "krstiaci materiál" organizátori do poslednej chvíle neprezradia. Pokrstený výtlačok publikácie s jedinečným číslom a rukopismi legendy sa rovnako stane na pol roka súčasťou samotnej výstavy popri ďalšej viac než stovke pamätných predmetov.

O tom, že Žbirka ako kultúrny fenomén dokáže prilákať masy, nepochybuje ani riaditeľ múzea. "Je vôbec niekto, kto by nepoznal Mekyho? Kto by nechcel hrať na gitare jeho hity s rovnakým zanietením? Kto si so svojou láskou nestrihol duet V slepých uličkách? Žbirka je pojem. Osobnosť, ktorá sa nespája s konkrétnou dobou a generáciou. Jej hity, ktoré sa dennodenne hrávajú v rádiách už desiatky rokov, poznajú všetky vekové kategórie," dodáva Dominik Béreš. Výstava Miro Žbirka – Roky a dni bude sprístupnená pre širokú verejnosť od 2. decembra.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Lenka Šafranová. Správu sme upravili.