Pred pár dňami vyšiel pätnásty a zároveň posledný tohtoročný release mladého nezávislého vydavateľstva Exitab. Úspešný rok uzavrelo debutové EP anglického producenta, ktorý si hovorí Aches. Predtým Exitab uviedol napríklad Smithereens EP od Stroona, Isobutanov štvrtý album Exchanging, debutové nahrávky kapiel Moustache a Gwerkova, či split EP Pjoniho a Ink Midgeta.

Jonny Fox alias Aches síce pochádza z rodiska legendárneho Warp labelu, dlhší čas však žije a produkuje v Bratislave. Sheffieldska scéna je na jeho vkus až príliš klubovo zameraná. A tá naša, krpatá no hyperaktívna, mu zdá sa vyhovuje. "Cítim tu skutočnú energiu, ktorá podnecuje aktivitu, ľudia tu tvoria bez kompromisov a sú originálni," hovorí Jonny o slovenskej elektronickej scéne.

Jeho prvé EP s názvom Fine Tongue ovplyvnené klubovým zvukom ale aj experimentálnou hudbou tak dokonale (ne)zapadá do mozaiky lokálnej mini scény - medzi producentov ako Stroon, Ink Midget & Pjoni, Teapot, Isobutane či Herzog Herzog.



Mnohých z interpretov, ktorí slovenskú hudobnú scénu posúvajú dopredu, zastrešuje práve vydavateľstvo Exitab. Rok 2011 bol pre tento mladý label prelomový a ten budúci by mal byť ešte plodnejší. Fanúšikov experimentálnej a elektronickej hudby poteší sólový album od Pjoniho, nové albumy chystajú aj Herzog Herzog, Dead Janitor, Teapot, Ink Midget, The Ills, Dawn To Come. K tomu pribudne aj niekoľko nových zaujímavých projektov a množstvo ďalších releasov.

Ak chcete prispieť k ich vzniku, stačí jednoducho zablúdiť na bandcamp profil Exitabu. 15% zľavu na všetky albumy z Exitab obchodu získate, ak pri platbe zadáte heslo "vianoce".

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan z Exitabu. Viac informácií nájdete na www.exitab.org a www.facebook.com/exitab.