Po troch singloch v spolupráci s hudobným producentom Oliverom Fillnerom predstavila Tamara Kramar začiatkom novembra atmosférickú novinku Down / House of Cards, na ktorej spolupravovala s hudobníkom a producentom Milanom André Boronellom. Pieseň upútala pozornosť firmy Spotify, vďaka ktorej sa Tamara objavila na newyorskom Time Square ako jedna z ambasádoriek kampane Equal.

Tamara Kramar je tak ďalšou slovenskou speváčkou, ktorej sa dostalo tejto pocty. Ako prvá Slovenka sa v kampani Spotify Equal Global na najslávnejšom námestí New Yorku objavila ešte v auguste 2021 mladá speváčka a skladateľka Karin Ann. Druhou bola na jar tohto roka speváčka skupiny Tolstoys Ela Tolstova, nasledovalo duo Meowlau x Val, ktoré tvoria speváčka Valentína Vlková a basgitaristka Laura Jašková, a v septembri sa z reklamy na Times Square tešila speváčka a skladateľka Katarína Knechtová.

"Toto sa včera stalo. Nebolo to ani na mojom zozname prianí, ale tu to máme. Ďakujem!," okomentovala Tamara Kramar svoju fotku na obrovskej obrazovke v New Yorku.

Tamara Kramar v kampani Spotify Equal Global, 2022 Zdroj: archív T. Kramar
Od kognitívnej neurovedy k hudbe

V prípade talentovanej speváčky a autorky prišla podpora od Spotify v ideálnom čase - v kampani sa objavila len týždeň pred vydaním debutového EP, ktoré uvádza na trh práve dnes. Nazvala ho symbolicky Bachelor of Science. Hudbe sa totiž začala intenzívnejšie venovať popri vysokoškolskom štúdiu v Anglicku, kde sa v júli tohto roka sa stala bakalárkou kognitívnej neurovedy. 

"Keď som začala rozmýšľať nad názvom môjho EP, snažila som sa nájsť niečo, čo majú všetky piesne spoločné. Každú som však napísala o inej téme a nahrala s inou skupinou ľudí. Vtedy mi napadlo, že to, čo ich skutočne spája, je moje štúdium na vysokej škole! Hudbu som paradoxne začala tvoriť až keď som sa presťahovala do Anglicka študovať neurovedu a EP som dokončila tesne po promóciách," vysvetľuje Tamara, ktorá na debutovom EP zachytáva svoj hudobný vývoj počas troch rokov od odchodu zo Slovenska až po súčasnosť.


V štúdiu v anglickom Brightone plánuje aktuálna držiteľka ceny Objav roka v ankete Radio_Head Awards, pokračovať i naďalej. Tentokrát však už v oblasti, ktorá sa za posledné obdobie prirodzene stala jej najväčšou vášňou aj živobytím. Na magisterskom stupni tak bude študovať hudbu a hudobnú produkciu.

Prečítajte si rozhovor: Tamara Kramar: Je to super pocit, keď s ľuďmi rezonuje to, čo robíte

EP Bachelor of Science obsahuje päť skladieb. Sú medzi nimi všetky tri doterajšie single So Sweet, Hey Pretty Girl, Oh My Mind! produkované Oliverom Fillnerom i spomínaná jesenná novinka Down / House of Cards s Milanom André Boronellom. Zoznam kompletizuje pieseň Mirror Talk, ktorá celú nahrávku otvára.

O jej produkciu sa postaral Matej Turcer z bratislavského štúdia Pulp a na jej nahrávaní sa podieľali niektorí z najvyhľadávanejších muzikantov slovenskej hudobnej scény. Basgitaru nahral etablovaný multiinštrumentalista Michal Šelep, na klavíri možno počuť úspešného klaviristu Petra Kunza a bicie nástroje nahral študent prestížnej Berklee College of Music v Bostone Mattia Müller.


Tamara Kramar sa najbližšie predstaví s kapelou 16. decembra na Vianočných trhoch v Bratislave a v novom roku plánuje krst fyzických nosičov projektu Bachelor of Science.


Vypočujte si celé EP Bachelor of Science na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informoval Norbert Skoupa. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky Tamary Kramar môžete sledovať na jej oficiálnej stránke tamarakramar.com a profiloch na sociálnych sieťach Facebook, Instagram či TikTok.