14. ročník najväčšieho slovenského festivalu tanečnej hudby v sobotu v noci zasiahla silná búrka, kvôli ktorej museli organizátori program okamžite ukončiť. 36-hodinový hudobný maratón sa tak tento rok nekonal, no napriek tomu medzi fanúšikmi prevládajú pozitívne reakcie.

Spokojní môžu byť aj organizátori. Počasiu síce nerozkážu, no účasť bola tradične vysoká - festival podľa nich navštívilo takmer 20-tisíc priaznivcov elektronickej hudby. "Festival BeeFree hodnotíme veľmi pozitívne, opäť sa tam stretli ľudia, ktorí majú radi kvalitnú tanečnú hudbu. Mali sme posilnený zvuk aj svetlá, takže to stálo za to. Čo je ale najdôležitejšie - počas búrky sa nikomu nič vážne nestalo," hodnotí akciu Michal Turza z usporiadateľskej agentúry Kuul Fabrik.

Na BeeFree podľa neho musia byť vždy pripravení na akýkoľvek scenár, výnimkou nebola ani sobotná búrková smršť. "Festival sa ukončil zhruba o jednej hodine v noci a evakuácia prebehla bez problémov," uviedol Turza. Zvládnutie krízovej situácie organizátorom uľahčilo kvalitné zázemie piešťanského letiska, v ktorom sa BeeFree konal po druhýkrát. "Letisko sa osvedčilo, tento rok sme zväčšovali parking aj stanové mestečko a urobili sme dobre. Pri takomto nápore áut a ľudí by bola organizácia na Hornej Strede nemysliteľná. Polícia taktiež nemala žiadne problémy napríklad s odťahovaním áut a doprava bola stále plynulá."

Areál letiska je oproti predchádzajúcim miestam konania vhodnejší najmä pre dvojdňových návštevníkov, tento rok bolo v stanovom mestečku približne 500 stanov. Organizátori chcú na tomto mieste organizovať BeeFree aj naďalej, neplánujú však využiť jeho bohaté priestorové možnosti na to, aby k hudobnému programu pridali viac sprievodných aktivít. "Náš festival ponúka ľuďom hlavne možnosť zdarma sa zabaviť na kvalitnú tanečnú hudbu a tým, že nevyberáme vstupné, nemáme v rozpočte peniaze na nejaké špeciálne sprievodné aktivity. Všetky prostriedky sa snažime investovať hlavne do audiovizuálnej stránky festivalu," uzavrel Michal Turza.

L Plus na BeeFree 2012 
Viac fotografií z piatkovej noci na BeeFree 2012

Spokojnosť DJov závisí od kvality stageu

Vyjadrenia niektorých DJov, ktorých sme požiadali o ich názor na BeeFree 2012, svedčia o tom, že veľmi záleží na kvalite pódia, na ktorom hrajú. Hoci s areálom vyjadrili všetci oslovení spokojnosť, ich celkové hodnotenie sa líši práve podľa toho, kde hrali.

"Ťažko porovnávať jednotlivé ročníky, každý mal svoje čaro. Neviem, či by som povedal, že je nový areál posunom vpred, ale rozhodne zvýšil úroveň pre návštevníkov. Horná Streda už kapacitne nevyhovovala a terén letiska je podľa mňa lepší na takýto festival," napísal nám svoje hodnotenie DJ Svetlux, ktorý sa predstavil na drum&bassovom stagei. Ten je práve zdrojom jeho kritiky. 

"Aj keď bol tento rok avizovaný väčší stage, nestalo sa tak. Počet fanúšikov je aspoň taký istý ako počet na house či trance/progressive stageoch, ale dnb stahe je minimálne o polovicu menší a tichší ako ostatné. Okrem toho boli technické podmienky pre DJov katastrofálne. Výpadky monitorov (odposluchov), ale aj samotného soundu sľúbenú kvalitu fanúšikom neprináša a má to vplyv na výkon DJa. Ale inak som sa na BeeFree 2012 super zabavil a ľudia boli super," dodal Svetlux.

Svoj názor pre Hudba.sk vyjadril aj DJ a producent Milos. "Teraz to bolo prvýkrát, čo som hral na BeeFree na letisku v Piešťanoch. Oproti lokalite v Hornej Strede je to určite posun, čo ma ale fakt naštvalo bolo to, že house stage ostal opäť 'na chvoste' toho progressive/trance stageu, či ako ho mám nazvať... Vôbec ten stage ide úplne mimo mňa hudobne a nechápem, prečo nemohol mať house stage samostatné miesto. Priestory to určite dovoľovali a DJom na tom pódiu by sa určite hralo oveľa lepšie. Ja by som trance/progressive stage určite oželel a veď tí DJi, ktorých som videl, mali viac ruky nad hlavou ako na mixe."

"Pamätám si ešte prvé tri ročníky BeeFree, ktoré sa konali v bratislavskej Vodnej veži a tú atmosféru to už nedosiahne nikdy, vtedy to bolo TOP. A vtedy ten koncept ešte ako tak fungoval. Pri dnešných rozmeroch by som určite radšej prijal, aby bolo vstupné a menej DJov," dodal Milos. Ťažko si však predstaviť, že by akcia so vstupným mala väčší divácky úspech ako akcia bez vstupného a s vyše 150 DJmi...

DJ Boss mal smolu, pretože jeho vystúpenie prerušila búrka. "Keďže sa začala strašná smršť a ľudia sa nasáčkovali všade, kde sa dalo, aj na stage, tak som v tom dave nechal na stole stojan Stanton pod laptop. Ak ho niekto našiel, nech sa mi ozve,"  napísal nám známy techno dídžej.

"Bol to môj prvý ročník BeeFree, atmosféra bola veľmi príjemná. Subjektívne by som hodnotil tech-housový stage za najlepší na podujatí, čo sa týka ponuky pre divákov aj profesionálov. Festival má kde rásť," uviedol pre Hudba.sk Jaro Slávik.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Marko Erd