Štyridsaťdva metrov vysoké Sziget Eye s kapacitou 180 ľudí sa bude nachádzať priamo v prednej časti Sziget Main Stage. Obrie ruské koleso bude hlavným symbolom tohto ročníka, ktorý bude oslavovať svoje 20. výročie.

Kapacita kolesa bude 1000 osôb za hodinu a v noci sa na ňom budú konať filmové projekcie na ploche niekoľkých stoviek metrov štvorcových. Obrie ruské koleso bude tiež dobrým dôkazom toho, že nielen Londýn je miestom, kde sa môžete s podobnou atrakciou stretnúť.

Hudba a kultúra zo všetkých kútov Európy

Dôležitou, avšak nie novou črtou festivalu Sziget je tiež to, že sa snaží návštevníkom priblížiť kultúru a hudbu interpretov rôznych krajín. Tento rok budú mať silné zastúpenie holandskí účinkujúci na Holland meets Hungary pódiu. Zamerajú sa najmä na spoluprácu medzi maďarskými a holandskými umelcami na Jam de la Créme sessions, predvedie sa aj tanečné vystúpenie ILL Skill Squad a každú noc zahrajú viacerí maďarskí a holandskí dídžeji. Fanúšikov literatúry tiež isto zaujme čítanie poviedok od spisovateľa Jaap Scholtena.  

Sziget by nebol Sziget ani bez talianskej hudby. Na Puglia Sounds Stage bude možné vidieť kapely z južného Talianska a poloakustické vystúpenia. Zaujímavú hudbu však festival prinesie i z Nemecka a Veľkej Británie, práve z týchto krajín totiž pribudli dve nové mená, a to indie kapela Sportfreunde Stiller a hip-hopové duo Rizzle Kicks. Kompletný program nájdete na oficiálnej slovenskej stránke Szigetfestival.sk.

Noci plné elektroniky 

Návštevníci festivalu mohli elektronickú a experimentálnu hudbu nájsť od roku 2006 v Medúza Stage, tohtoročný Sziget však všetkých párty fanúšikov pozýva do nového stanu A38, ktorý nesie meno slávneho budapeštianskeho klubu. Každý deň od 23:30 ponúknu tanečnú atmosféru medzinárodní dídžeji, medzi ktorými sa objavia také mená ako vyslanec súčasného drum&bassu DJ Fresh, kapela Azari & III alebo kanadský hudobník a zakladateľ legendárneho vydavateľstva Turbo Recordings Tiga. Medzinárodný line-up bude zahŕňať aj DJa High Contrast a predstaví sa aj elektro duo Crookers a dídžej SebastiAn

Maďarský program v stane A38 zastúpi Yonderboi, ktorý sa toto leto vracia na maďarskú festivalovú scénu a predstaví svoj čerstvý elektronický live act. Medzi ďaľšie vzrušujúce miestne mená budú patriť Chris.Su, Coyote, Jade alebo Secret Factory.

Lístky na Sziget Festival sú stále k dispozícií aj na našej stránke listky.hudba.sk

Zdroj: Szigetfestival.sk
Foto: Sziget

Súvisiaci interpreti: Rizzle Kicks, Sportfreunde Stiller