Okrem zahraničných umelcov a kapiel Grape festival postupne zverejňuje aj mená lokálnej scény. V prvej deviatke zverejnených domácich mien sú Karin Ann, Fallgrapp, Le Payaco, Para, Billy Barman, Tolstoys, Korben Dallas, Malalata a Gleb. Grape festival 2022 sa uskutoční 12. a 13. augusta na Letisku Trenčín.


Okrem zahraničných hviezd už Grape festival začal predstavovať aj lokálne mená, ktoré budú súčasťou programu v lete 2022. Pozornosť si určite zaslúži mladá speváčka pochádzajúca zo Slovenska, Karin Ann. Na Slovensku zatiaľ málo známa interpretka má na Youtube videoklipy s miliónmi prehratí a pred sebou naozaj nabité leto - hneď v úvode júna vystúpi ako predskokanka na troch európskych zastávkach svetového turné americkej kapely Imagine Dragonsa medzitým ešte stihne otvoriť pražský koncert britského speváka Yungbluda, ktorý ju berie so sebou aj na svoje júlové turné po Austrálii. Následne sa v auguste konečne predstaví aj domácemu publiku, a to práve na Grape 2022.

Rozhovor: Karin Ann: Budovanie kariéry v čase pandémie je to jediné, čo poznám


Fallgrapp sa tento rok na Grape prvýkrát predstavia na hlavnom pódiu. V roku 2020 vydali zatiaľ ostatný album Ostrov, na ktorom spolupracovali s rôznymi ďalšími menami domácej scény. Asi najväčší úspech zaznamenal singel Keď padal sneh, na ktorom spolupracoval The Curly Simon a získali zaň tiež ocenenie Skladba roka 2020 na Radio_Head Awards.

V roku 2020 vydali po dlhšej prestávke svoj v poradí šiesty štúdiový album aj Le Payaco. Novinka s názvom Pohybliví v nehybnom sa stretla s pozitívnymi ohlasmi kritikov a Le Payaco za ňu získali Cenu Anděl za Najlepší slovenský album.

Rozhovor: Tomáš Sloboda: Dohodli sme sa, že sa nebudeme snažiť niekomu sa páčiť


Skupiny Para a Billy Barman sú pre Grape už obľúbenými stálicami. Obe kapely aktuálne tvoria a vydávajú novú hudbu. Para nedávno predstavila dvojsingel Stane sa / To okolo nás, na ktorom sa podieľala aj Jana Kirschner. Billy Barman zase predstavili novinku Zero, venovanú novej basgitaristke kapely Laure Jaškovej, s ktorou sa po štyroch rokoch predstavili aj na klubovom turné (reportáž).


Svoj v poradí druhý štúdiový album vydali tento rok vo februári Tolstoys, takže aj v tomto prípade môžeme očakávať nový koncertný program. Album produkovali berlínski producenti Drew Deal a na Grammy nominovaný zvukový inžinier Zino Mikorey a pri jeho prezentácii kapela umne kombinuje hudbu s vizuálnym umením.

Rozhovor: Ela Tolstová: Od začiatku bolo naším snom exportovať slovenskú hudbu za hranice


Takisto vo februári potešili novým albumom svojich fanúšikov Korben Dallas. Novinku pomenovali Deti rýb a ide o už siedmy štúdiový album kapely. Sobotné poludnie na Grejpe tradične patrí balkánskej tancovačke v podaní dvojice Malalata na hlavnom pódiu a bude tomu tak aj v lete 2022.

Rozhovor: Korben Dallas: Pandémia v nás nahromadila energiu, teraz ju vypustíme von

Najnovčie zverejneným menom festivalu je raper Gleb, ktorý už taktiež patrí medzi stálice lineupu. Tento rok v lete plánuje vydať nový album, viac sa dočítate v našom rozhovore


Program Grape festivalu ešte zďaleka nie je kompletný a organizátori priebežne zverejňujú ďalšie mená. Medzi doteraz potvrdených interpretov patria Years&Years, Woodkid, Milky Chance, The Vaccines, Bob Moses club set, Boy Pablo, Dirtyphonics LIVE, HVOB live, Lime Cordiale, MEUTE, SYML, Tommy Cash, Yung Lean a ďalší.

Grape festival 2022 sa uskutoční 12. a 13. augusta na letisku Trenčín. Novinky o festivale môžete sledovať na webovej stránke www.grapefestival.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Denisa Chylová. Správu sme upravili a doplnili.


Súvisiaci interpreti: Fallgrapp, Le Payaco, Para