Americký gitarista a spevák Bob Weir, známy najmä z už nefungujúcej kapely Grateful Dead, vydá po takmer štyroch dekádach novú sólovú štúdiovku. Novinka ponesie názov Blue Mountain a na trh sa dostane 30. septembra.

Na dvanásťskladbovom albume sa okrem 68-ročného hudobníka podieľali tiež Josh Ritter či Josh Kaufman, ktorý nahrávku koprodukoval. Ako hudobní hostia sa na nej predstavia gitaristi Aaron a Bryce Dessnerovci a basgitarista Scott Devendorf, ktorí pôsobia v skupine The National.

Tracklist albumu Blue Mountain:

1. Only A River 
2. Cottonwood Lullaby 
3. Gonesville 
4. Lay My Lily Down 
5. Gallop On The Run 
6. Whatever Happened To Rose 
7. What The Ghost Towns Know 
8. Darkest Hour 
9. Ki-Yi Bossie 
10. Storm Country 
11. Blue Mountain 
12. One More River To Cross 

Bob Weir, celým menom Robert Hall Weir, bol v Grateful Dead po celý čas fungovania formácie, teda v období 1965 - 1995. Skupina má na konte viac než 140 albumov, z ktorých však väčšinu tvoria živáky. Na trh uviedli celkovo trinásť štúdioviek, medzi najúspešnejšie patria Workingman's Dead (1970), American Beauty (1970) a In The Dark (1987).

Prečítajte si: Grateful Dead oslávili 50. výročie založenia kapely poslednými koncertmi

Weir má ako sólový interpret na konte debut Ace z roku 1972, po ktorom nasledovala štúdiovka Heaven Help The Fool (1978). V roku 2004 mu vyšla kompilácia Weir Here - The Best Of Bob Weir. Je tiež známy z kapiel The Other Ones, Bobby And The Midnites, RatDog, Furthur či Dead & Company. V roku 1994 ho ako člena Grateful Dead uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, Pitchfork.com, archív)
Foto: Amy Harris/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Grateful Dead