Éra socializmu nebola pre domácu rockovú scénu veľmi priaznivá. Aj napriek tomu sa ale vo vtedajšom Československu zrodilo niekoľko výrazných hudobných osobností. Jedna z nich nás bohužiaľ v nedeľu opustila.

Radim Hladík bol a navždy zostane jedným z najlepších českých gitaristov. V roku 1968 stál pri zrode kapely Blue Effect, neskôr sa stal jej hlavnou tvárou a do svojej smrti bol jediným stálym členom. Dlhšiu dobu mal problémy s pľúcami, kvôli čomu musel niektoré koncerty zrušiť, iné zas odohral s podporou dýchacieho prístroja. Posledný koncert odohral s kapelou Blue Effect v septembri, od októbra čakal na transplantáciu pľúc. Tej sa však bohužiaľ nedožil a v nedeľu ráno vo veku 69 rokov podľahol. Jeho hudobný odkaz tu s nami zostane aj naďalej. Ďakujeme. (pm)


Šroty týždňa

Minulý týždeň sme písali o trampotách frontmana Five Finger Death Punch. Ivan Moody nebol schopný odspievať koncert v Massachusetts, na ďalšom sa priznal, že sa psychicky zrútil. Jeho problémy sú zrejme omnoho vážnejšie, ako by sa mohlo zdať. Kapela totiž minulý týždeň oznámila, že zvyšok svojho amerického turné odohrá s iným spevákom, pretože Ivan je chorý. Na ôsmich koncertoch tak na čele 5FDP bude stáť Phil Labonte z All That Remains. (pm)

Polícia z kanadského mesta Kensington má očividne zmysel pre humor. Vo svojom príspevku na Facebooku oznamuje, že ak vás chytí šoférovať pod vplyvom alkoholu, tak okrem pokuty, trestného obvinenia a zákazu šoférovania vám cestou do basy pustia Nickelback. Kruté, ale mimoriadne účinné. (pm)

Švédska kapela In Flames prechádza viacerými zmenami. Ich ostatný album Battles je na míle vzdialený od ich pôvodnej tvorby, čo nie je úplne po chuti skalným fanúšikom. Pred pár mesiacmi prišli o bubeníka a po Danielovi Svenssonovi odchádza aj basák Peter Iwers, ktorý bol v In Flames takmer 20 rokov. (pm)

V poslednej dobe to vo svete vyzerá, ako by sa niektorí ľudia snažili pretekať v blbosti. Takto sa do pozornosti dostali aj členovia Antifa, ktorí kritizovali frontmana poľských Behemoth oblečeného v uniforme SS. Problém je v tom, že tento odev mal Nergal na sebe kvôli filmu AmbaSSada, v ktorom hral nacistu. (pm)

Novinky

Začiatkom budúceho roka sa konečne dočkáme debutovej štúdiovky projektu Gone Is Gone. Rovnomenné EP naznačilo hudobné smerovanie. Okrem dynamických rockových skladieb obsahovalo aj pomalšie veci. Echolocation na tom bude zrejme podobne. Prvou zverejnenou skladbou ale Gone Is Gone rozhodne prekvapili - je totiž ešte pomalšia. Dublin si môžete vypočuť spolu s čiernbielym videoklipom. (pm)


Drumception je projekt stránky/komunity Gear Gods v spolupráci so spoločnosťou Toontrack a bubeníkom kapely Gojira, Mariom Duplantierom. V rámci neho vyzvali metalových gitaristov, aby nahrali svoje skladby nad Mariovým trackom s bicími. Dnes tu máme posledné tri vydania celej série. Na gitarách si zanôtili Chris Broderick (Act of Defiance), Beau Burchell (Saosin) a Adam BiggsBrody Uttley (Rivers of Nihil). Vychutnajte si tri songy plné inštrumentálneho šialenstva. (pm)


NCS odpremiérovalo novú skladbu Abigail Williams. The Final Failure je atmosférický black metal ako sa patrí. Postupne by ju mali doplniť ďalšie skladby a budúci rok sa zrejme dočkáme aj celého albumu. A už teraz sa tešíme. (pm)

Zao sa počas dvadsiatich rokov svojej existencie posunuli z drsného metalického hardcoreu (nezamieňať s metalcoreom) na to, čo hrajú dnes. Odkaz HC je v ich hudbe stále prítomný, ale už rozhodne nie dominantný. V piatok vyjde ich album The Well-Intentioned Virus, ktorý rozhodne stojí za vašu pozornosť. Vypočuť si ho môžete už teraz na stránkach NPR. (pm)

Vyzerá to tak, že sa môžeme tešiť na oživenie doomovej legendy The Obsessed. Ich posledný album vyšiel ešte v roku 1994, takže na "novinku" sme si počkali poriadne dlho. A tie úvodzovky tam nie sú náhodou. Pôvod skladby Sodden Jackyl siaha do prvej polovice osemdesiatych rokov, keď kapela vydala platňu Sodden Jackal. Jej nové podanie si môžete vypočuť nižšie. (pm)



Haluze týždňa

Prerábky metalových skladieb na violončele nie sú žiadnou novinkou (pozdravujeme Apocalyptica). Rozhodne ale neurazia, takže tu máte Lamb of God a ich Walk with Me in Hell v podaní talentovaného hudobníka menom Raphael Weinroth-Browne. (pm)


Väčšina ľudí sa vo svojich hudobných schopnostiach nedostane za fenomenálne skladby ako Kohútik jarabí. Sú ale takí, ktorí vedia zahrať ikonickú skladbu The Trooper od Iron Maiden na gitare a na syntetizátore. Naraz. Zoznámte sa s Gabrielom Guardianom. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Pavol Magic (pm)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Blue Effect, Five Finger Death Punch