"Ďakujeme za vaše milé správy ohľadne záverečného ceremoniálu Paralympiády. Boli to tie najlepšie chvíle a sme hrdí, že sme toho mohli byť súčasťou," napísal frontman Chris Martin na Twitter reagujúc tak na spŕšku kritiky, ktorá sa po vyše hodinovom vystúpení na kapelu zniesla. V článku nájdete aj odkaz na celý záznam koncertu.

Záver paralympijských hier v Londýne sa niesol rovnako ako pri olympijských hrách vo veľkom štýle. Hlavnou hudobnou hviezdou pestrofarebnej šou sa stala kapela Coldplay, ku ktorej sa neskôr na pódium pridala Rihanna a Jay-Z. S barbadoskou speváčkou si Coldplay zaspievali ich spoločný hit Princess of China po tom, ako Rihannu priviezla k pódiu veľká drevená loď. 

Coldplay feat. Rihanna - Princess of China (Paralympics 2012)

Prekvapením bola tiež kolaborácia s raperom Jay-Z na piesni Run This Town, kde Coldplay ustúpili do úzadia ako kapelový doprovod. Hip-hopové osvieženie však bolo dvojnásobné, keď track s Rihannou vzápätí plynule prešiel do štadiónovky Paradise, v ktorej (možno trocha účelovo) zaznel spevákov rapový part.

Jay-Z, Rihanna, Coldplay - Run This Town + Paradise

Príliš dlhý koncert

Už na druhý deň sa však z viacerých britských médií ozývali hlasy, ktoré z dominantnosti Coldplay na záverečnom ceremoniáli neboli nadšené. Podľa denníka Daily Mail sa dostalo málo pozornosti práve atlétom, odvolávajúc sa na "tweety" divákov, ktoré naznačovali, že koncert Coldplay trvá už pridlho. Kapela sa predstavila s 15-timi piesňami, vrátane spomínaných duetov, a práve nimi zaplnila takmer polovicu času celej ceremónie.

Rihanna, Jay-Z a Coldplay
Rihanna, Jay-Z a Coldplay sa spojili vďaka Paralympiáde 2012 - viac fotiek

Ostrejšie sa na adresu kapely vyjadril The Guardian, ktorý si položil otázku, či boli Coldplay vhodnou kapelou na takúto udalosť. Hoci denník samotný koncert väčšinou pochválil, celkové hodnotenie vyznelo voči účasti Coldplay skôr skepticky. 

Na dôvažok ešte prebehla trochu provokačná anketa s titulkom Triumf alebo krok vedľa?, ktorej výsledky však denníku nedali za pravdu. Tridsaťosem percent divákov si totiž myslí, že "Coldplay sú najlepšia kapela na svete a ich vystúpenie bolo triumfom!" a ďalších tridsať percent hlasovalo za možnosť "Môj vzťah ku Coldplay bol vždy prinajlepšom vlažný, ale toto vystúpenie bolo podľa mňa naozaj veľmi dobré".

Celý koncert Coldplay na záverečnom ceremoniáli londýnskej Paralympiády si môžete pozrieť TU.

Repríza v Prahe

Po štyroch rokoch sa Coldplay predstavia so svojou šou znova aj u našich českých susedov. Rihanna ani Jay-Z im doprovod robiť nebudú, ako predkapela sa však už túto nedeľu predstaví divožienka Marina and the Diamonds, ktorá pod holým nebom v pražskej Synot Tip Arene odohrá svoju českú premiéru. Z koncertu Coldplay, ktorý sa pravdepodobne bude niesť najmä v tónoch posledného albumu Mylo Xyloto (recenzia) vám Hudba.sk prinesie v pondelok exkluzívnu reportáž a fotoreport.

Zdroj: Dailymail.co.uk, Guardian.co.uk, mž
Foto: AP Photo/Matt Dunham

Súvisiaci interpreti: Coldplay