Vo veku 60 rokov zomrel v nedeľu 24. júla vo Farmingtone spoluzakladateľ folk-rockovej skupiny America Dan Peek. Príčina smrti speváka, gitaristu, basgitaristu, klávesáka a harmonikára v jednej osobe zatiaľ nie je známa. Na jeho oficiálnej stránke je len oznam "Dan odišiel do neba 24. júla 2011" a pod ním odkaz na videoklip ku skladbe Lonely People z roku 1974.

Peek založil kapelu America v roku 1969 spolu s Deweyom Bunnellom a Gerrym Beckleym. Už s debutovým eponymným albumom dobyli americký rebríček Billboard 200. Komerčne úspešné boli aj ich ďalšie štúdiové nahrávky až do roku 1977, kedy Dan Peek skupinu opustil. Najväčšie hity formácie America z tohto obdobia sú kúsky A Horse with No Name, I Need You, Ventura Highway, Tin Man, Lonely People, Sister Golden Hair alebo Today's The Day.

Po odchode z America rozbehol hudobník sólovú kariéru a v roku 1979 sa uviedol prvotinou All Things Are Possible. S týmto albumom bol 13 týždňov na čele americkej Contemporary Christian Music Chart a vyslúžil si za ňu nomináciu na Grammy. Aj jeho ďalšie nahrávky boli silno ovplyvnené jeho kresťanskou vierou. V 90. rokoch tvoril vo svojom dome na Kajmanských ostrovoch, príležitostne spolupracoval s Kenom Marvinom a Brianom Gentrym. V posledných rokoch hudbu vydával prostredníctvom svojej webovej stránky.


Dan Peek - Lonely People

Zdroj: SITA
Foto: SITA/AP