Čínske ministerstvo kultúry zverejnilo "čierny zoznam" 100 piesní, vrátane hitov z produkcie Lady Gaga, Beyoncé či skupiny Take That, ktoré údajne "poškodzujú národnú kultúrnu bezpečnosť". Čínske hudobné webstránky ich musia do 15. septembra vymazať zo svojej ponuky, inak budú čeliť postihom.

Zákaz sa týka najmä skladieb z Hongkongu a Taiwanu, sú však medzi nimi aj mnohé súčasné či minulé popové hity. Na zozname je celkovo šesť piesní Lady Gaga, všetky z jej najnovšieho albumu. Medzi zakázanými piesňami je aj aktuálny hit Last Friday Night (T.G.I.F.) od Katy Perry. Opatrenie sa týka aj 12 rokov starej balady I Want It That Way od skupiny Backstreet Boys.

Úrady uviedli, že tieto piesne neboli predložené na povinné vládne schválenie. Čínska vláda totiž pozorne sleduje obsah hudobnej produkcie vzhľadom na možné politické odkazy alebo komentáre, ktoré by boli v rozpore s oficiálnou líniou štátu. Webstránky majú do 15. septembra vykonať "sebanápravu" a piesne zo svojej ponuky vymazať. Tie, ktoré tak neurobia, budú čeliť trestom - akým, to ministerstvo neuviedlo.

O zozname zakázaných piesní informovala americká tlačová agentúra Associated Press.

--
Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Interscope Records (foto.sita.sk)