Britská kapela Mumford & Sons sa s druhou štúdiovkou Babel (2012) podľa očakávaní vrátila na vrchol amerického albumového rebríčka Billboard 200 po tom, čo 10. februára získala cenu Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka.

Z nahrávky, ktorej patrila minulý týždeň štvrtá priečka, sa od 11. do 17. februára predalo približne 185 000 kópií. To predstavuje oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o 242 percent. Babel (recenzia) tak strávi na prvom mieste celkovo štvrtý týždeň, naposledy bol pritom na vrchole ešte vlani v októbri.


Z jedenástej až na druhú priečku sa posunula kompilácia 2013 Grammy Nominees, ktorá obsahuje výber piesní nominovaných v 55. ročníku udeľovania týchto prestížnych cien. Ide o vôbec najlepšie umiestnenie kompilácie zo série Grammy Nominees, ktorá vychádza od roku 1995.

Na trojke je Bruno Mars s albumom Unorthodox Jukebox (2012), ktorému v predchádzajúcom vydaní rebríčka Billboard 200 patrilo ôsme miesto. Posun smerom nahor zaznamenala aj speváčka Taylor Swift s nahrávkou Red (2012), ktorá poskočila z 12. na 4. miesto. Naopak prepadol sa spevák Josh Groban s albumom All That Echoes (2013), ktorý pred týždňom debutoval na jednotke.

Pozrite si aktuálnu TOP 20 rebríčka Billboard 200

Singlový Billboard dobyla internetová senzácia Harlem Shake

Producent a dídžej Baauer debutuje s hitom Harlem Shake na prvom mieste amerického singlového rebríčka Billboard Hot 100. Tento singel síce pôvodne vyšiel ešte vlani v máji, známym sa však stal až po tom, čo sa z neho v uplynulých týždňoch stala internetová senzácia. Ide iba o 21. skladbu od založenia rebríčka v roku 1958, ktorá debutuje na prvom mieste, a navyše vôbec prvú od v podstate neznámeho interpreta. K tomuto úspechu jej dopomohla aj tohtotýždňová zmena v zostavovaní rebríčka, do ktorého sa po novom zarátavajú aj údaje o streamoch oficiálnych videoklipov na YouTube z územia USA.


Baauer po štyroch týždňoch ukončil nadvládu dvojice Macklemore a Ryan Lewis s ich hitom Thrift Shop, v ktorom hosťuje spevák Wanz. Tejto skladbe patrí momentálne druhá priečka. Na trojke je Rihanna s piesňou Stay, ktorá bola pred týždňom až na 57. mieste. K tomuto výraznému posunu speváčke dopomohlo aj vystúpenie na odovzdávaní Grammy a následné zverejnenie šteklivého videa k tomuto singlu.

Pokles o jednu priečku zaznamenali Will.i.am a Britney Spears so singlom Scream & Shout, ktorý je aktuálne na štvorke. Prvú päťku po tretí raz za sebou uzatvára americká country-popová speváčka Taylor Swift s piesňou I Knew You Were Trouble. Rovnako ako minulý týždeň má aj tentoraz v top 10 dvojité zastúpenie Bruno Mars so singlami Locked Out Of Heaven na sedmičke a When I Was Your Man o priečku nižšie. V prvej desiatke okrem Harlem Shake nedebutuje žiadna ďalšia novinka, dostal sa do nej však Drake so skladbou Started From The Bottom, ktorá pred týždňom štartovala až na 63. mieste.

Informácie pochádzajú z webstránky www.billboard.com.

Zdroj: SITA
Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Baauer, Mumford & Sons