Nie je to tak dávno, keď boli súčasťou jeho života na očiach verejnosti škandály spojené so zlyhaniami v súkromí a vzťahoch, pričom ani umelecká hodnota vlastných vystúpení ho v tom čase príliš nezaujímala. No odkedy Tomy Kotty abstinuje a tvorí s čistou hlavou, nepozná nič krajšie. Práve láska k hudbe mu totiž podľa vlastných slov pomohla dostať sa z bludného kruhu závislosti. Svoje nové ja fanúšikom poodhaľuje aj v novinke Spálňa sôch so speváčkou známou ako Call Dominika.

Zhruba pred rokom Tomáš Drahoš alias Tomy Kotty svojimi kauzami živil bulvárne médiá a zdalo sa, že v šoubiznise nadobro skončil. Absolvoval však odvykaciu liečbu, usporiadal si životné priority, napravil naštrbené vzťahy s okolím, začal žiť zdravšie, obnovil zmluvu s vydavateľstvom Ruka Hore a vrátil sa k hudbe, s ktorou sa opäť uchádza o pozornosť a priazeň fanúšikov.

"Predtým som žil doslova rock'n'rollový život. Bol som bohém, veľa sme s kapelou hrali, vystupovali, naše večery spestrovali ženy, alkohol a zrazu prišiel sek. Ten však s odstupom času vnímam, ako to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. Dnes mám 32 rokov, pomaly sa mi darí očistiť moje meno a som nabitý kreativitou, ktorú mienim pretaviť do novej tvorby," zamýšľa sa spevák nad uplynulými mesiacmi. "Napriek tomu, že album má ešte ďaleko od reality – ucelenú predstavu nemám ani o jeho koncepte, počte piesní, názve či dátume vydania – viem, že bude," dodáva.

Prečo Call Dominika?

Pilotným singlom je skladba Spálňa sôch, ktorú naspieval spolu s mladou speváčkou Dominikou Rusnákovou, známou pod pseudonymom Call Dominika. "S Dominikou sa poznáme dlhšie, vlastne z čias, keď nik netušil, že má úžasný spevácky talent. Raz som jej daroval mikrofón na nahrávanie, ktorý som mal doma, a ona sa začala muzike poctivo venovať. Jedna skladba, ktorú naspievala o mne, jej dosť vystrelila. Keď som bol jedno poobedie v štúdiu a s Maxom Miklošom sme skúšali beat k novej hudbe, trklo mi, že pieseň si žiada byť duetom a oslovím práve ju," spomína Tomy na začiatky spolupráce s Dominikou.

Skladbu napísali veľmi rýchlo – za päť hodín. V štúdiu ju tiež na prvý raz nahrali a následne sa stretli už len kvôli dodatočným úpravám. "Svoj text som napísala v taxíku smerom do štúdia, no tému sme si určili samozrejme skôr. Otázne bolo, ako budú spolu znieť ten najtenší a najhrubší hlas, no myslím si, že výsledok sa naozaj vydaril," teší sa Dominika.

Fanúšikov zaujala už úvodná upútavka na spoluprácu hlasovo protichodnej dvojice, ktorú na sociálnej sieti ohodnotili desiatkami tisíc lajkov a takmer miliónom zhliadnutí. "Takýto extrémny záujem som nečakal a fakt ma potešil. Na to, že mám zamknutý profil a sleduje ma približne 38-tisíc sledovateľov, ide o extrémne číslo. Je to moja vôbec prvá skladba po roku. Prvá skladba po mentálnom progrese, keď k mnohým veciam pristupujem inak a inšpiráciu čerpám napríklad i tam, kde som ju predtým nevidel," hovorí Tomy Kotty.

Videoklip, ktorý vyšiel 19. mája, vznikol rovnako spontánne ako samotná skladba. "Celý je natočený na iPhone 15, odohráva sa u mňa doma v spálni a jednotlivé scény sú postrihané tak, aby vierohodne odzrkadľovali zhruba pol roka trvajúci vzťah," spresňuje detaily videoklipu hudobník a zároveň dodáva, že za výslednú podobu vďačí Dominike, ktorá videoklip šikovne zostrihala.

Karta sa pomaly obracia

Tomy Kotty vydal svoju debutovú EP nahrávku No Fucking Pose v roku 2022. Odvtedy sa jeho kariéra a život neuberali správnym smerom, no teraz je odhodlaný dokázať, že zo všetkých výsmechov a škandálov sa dá vstať a byť hodnotnejším človekom.

"Keď som začal abstinovať, logicky som sa ocitol v bode úplného prenastavenia doterajšieho spôsobu života. Tvoriť a spievať je okrem cvičenia moja psychohygiena. Postupne sa môj život obracia želaným smerom, právnici ma zbavujú nezmyselných obvinení a sústredím sa na vydanie nového albumu," dodáva. Podľa úvodnej obrazovky klipu Spálňa sôch by mal vyjsť ešte tento rok.

Na Youtube sa pod videoklipom, ktorý má aktuálne 50-tisíc prehratí, množia pozitívne komentáre, dokonca i prirovnanie k štýlu Richarda Müllera. Určitá hlasová a hudobná podobnosť tam je, aj ich príbeh je v podstate podobný. Müller však svoje osobné dno dosiahol v čase najväčšej slávy, kým Tomy Kotty má ešte všetko pred sebou. Kiež by sa mu tak ako Richardovi podarilo do rovnakej rieky už viackrát nevstúpiť. Hoci je dnes širokou verejnosťou vnímaný najmä ako "problémový chlapec", disponuje talentom, ktorý by bola škoda premárniť.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili a doplnili.