Vo veku 34 rokov zomrel v sobotu americký dídžej a producent DJ Rashad. Hudobník, ktorý pôsobil v Chicagu, bol jedným z priekopníkov subžánra elektronickej hudby juke, s ktorým sa spája tanečný štýl zvaný footwork.

DJ Rashad, vlastným menom Rashad Harden, sa narodil 9. októbra 1979 v Hammonde v štáte Indiana. Na hudobnej scéne sa pohyboval od začiatku 90. rokov, no prvú EP nahrávku vydal až v roku 2004. Bol jednou z hlavných postáv jedného z najaktuálnejších trendov na súčasnej klubovej scéne. Juke sa vyvinul zo žánra ghetto house a stal sa veľmi populárnym najmä medzi fanúšikmi dubstepu a hip-hopu, s ktorými zdieľa viacero spoločných prvkov (hlboké basové linky z dubstepu a sampling hip-hopových skladieb).

Po úspechu nahrávky Teklife Volume 1 - Welcome To The Chi (2012) vydal Rashad vlani na prestížnom londýnskom labeli Hyperdub album Double Cup, ktorý kritici hodnotili kladne a predpovedali mu kariérny vzostup. Dnes malo spoluzakladateľovi vplyvnej Teklife crew vyjsť nové EP s názvom We On 1 (počúvajte TU).

Jeho telo našiel jeden z jeho priateľov v sobotu popoludní v byte v Chicagu, pričom okolo neho sa našli drogy a pomôcky na ich užívanie. Polícia preto predpokladá, že príčinou smrti bolo predávkovanie. Výsledky pitvy zatiaľ nie sú známe. "Je to tragická strata úžasného hudobného génia," uviedol DJ Spinn, ktorý s Rashadom často spolupracoval a v sobotu mali spoločne absolvovať vystúpenie v Detroite.

DJ Rashad zomrel iba necelý mesiac po úmrtí Frankieho Knucklesa, ktorého prezývali krstný otec housu.


Text: SITA, Hudba.sk
Foto: Hyperdub.net

Súvisiaci interpreti: DJ Rashad