Anglický producent a hudobník Brian Eno predstavil novú skladbu s názvom The Ship, ktorá má viac ako 21 minút. Ide o úvodnú skladbu z rovnomenného albumu, ktorý vyjde 29. apríla. Ten bude okrem toho obsahovať aj skladbu Fickle Sun, ktorá sa bude skladať z troch častí, s celkovou dĺžkou vyše 26 minút.

Súčasťou Fickle Sun bude aj coververzia piesne I'm Set Free už nefungujúcej kapely The Velvet Underground, ktorej tvorbu hudobník v súčasnosti považuje za ešte aktuálnejšiu, ako v dobe jej aktívneho pôsobenia. Eno do nahrávky tiež zakomponoval báseň v podaní herca Petra Serafinowicza. Skladbu je možné si vypočuť prostredníctvom streamovacej služby Spotify. 



"Skladba vznikla ako súčasť ambientnej zvukovej inštalácie v Štokholme, počas jej tvorby som však zistil, že dokážem zaspievať nízke C, čo je náhodou hlavný tón skladby. Starnutie má predsa len pár výhod. V dôsledku toho sa dielo vyvinulo do netypickej skladby. Takúto pieseň, v ktorej vokál nie je viazaný na žiadny rytmickú štruktúru, som ešte nezložil," uviedol Eno v tlačovom vyhlásení k pripravovanému albumu. 

The Ship je prvým Enovým sólovým albumom od ostatnej nahrávky Lux z roku 2012. Jeho vydanie na značke Warp bude sprevádzať séria inštalácií, v ktorých si poslucháč bude môcť vypočuť "alternatívnu verziu albumu v trojdimenziálnej zvukovej podobe".  


Tracklist albumu Brian Eno - The Ship
01 The Ship 
02 Fickle Sun 
(I) Fickle Sun 
(II) The Hour Is Thin 
(III) I'm Set Free 

Šesťdesiatsedemročný Brian Eno, celým menom Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno, je jedným z priekopníkov ambientnej hudby. V prvej polovici 70. rokov pôsobil v kapele Roxy Music. V januári 1974 vydal debutový sólový album Here Come The Warm Jets, pričom na konte má viac ako dve desiatky nahrávok. Zatiaľ naposledy ponúkol album Lux (2012). Je tiež uznávaným producentom. Spolupracovali s ním napríklad David Bowie, Nico, Talking Heads, U2, Coldplay, Grace Jones, Devo, Ultravox, James a mnohí ďalší. 

Zdroj: SITA (NME.com, archív) + Hudba.sk (Pitchfork.com)
Foto: Facebook.com/brianenomusic

Súvisiaci interpreti: Brian Eno