Červený kameň v stredu už po tretíkrát otvoril svoje brány multižánrovému festivalu Cigánsky Bašavel. Na aktuálnom ročníku Bašavelu nechýbali Anita Soul, Oskar Rózsa, Cigánski Diabli, Sendreiovci, skupina Para ako aj ďalšie hviezdy rómskeho i nerómskeho hudobného sveta.

Priestory pod hradom navštívilo vyše 4000 návštevníkov z rôznych krajín, ktorí sa od poludnia až do polnoci zabávali na rómsku nôtu. Návštevníci hradu mohli vidieť pestrosť rómskej kultúry, ktorú v reálnom živote môžu zachytiť len zriedka.

"Rómska kultúra je veľmi rôznorodá, živá, plná emócií a temperamentu," povedala riaditeľka festivalu Vladislava Dolníková. "Som mimoriadne spokojná s týmto ročníkom Cigánskeho Bašavelu. Okrem toho, že sme vytvorili výnimočný program, zažili sme aj výnimočnú atmosféru. Podarilo sa nám spojiť nespojiteľné a vytvorili sme niečo úplne nové, čo, myslím, Slovensko nezažíva a môže byť konkurencieschopné aj v zahraničí," doplnila.

Aktuálny ročník Cigánskeho Bašavelu sa niesol s myšlienkou spájania. Festival začal tradičnou rómskou hudbou v podaní afterPhurikaneCigánskych Diablov. Na popovú nôtu zase naladila Anita Soul spolu s talentovanými deťmi z Divých makov a kapelou v zložení Oskar Rósza, Martin Valihora, Eugen Vizváry, Michal Bugala. "Na pódiu som sa s Divými makmi cítila skvele. Myslím, že sú tu veľké spevácke talenty," povedala s nadšením speváčka.

Prekvapil aj spevák skupiny Para Lasky, ktorý za sprievodu svojej skupiny a Sendreiovcov zaspieval prvýkrát po rómsky. Jednu skladbu v jazyku Rómov odspieval aj so zborom Divých makov. Nakoniec sa predstavili skvelé rómske kapely zo zahraničia. Dav rozvášnila svojím Rock'n'Roma srbská skupina KAL, česká kapela Bitumen Beat ukázala svoj progresívny prístup prelínania rómskej a svetovej hudby od sedemdesiatych rokov až po dnešok. Zlatým klincom programu sa stala funková skupina z Českej republiky Gulo Čar.

Cigánsky Bašavel 2012
Pozrite si viac fotografií z Cigánskeho Bašavelu 2012

Festival spojil všetky generácie od najmenších až po seniorov a rôzne národnosti. Medzi zúčastnenými boli okrem Slovákov aj Angličania, Francúzi, Srbi či Česi. Každý návštevník si mohol prísť na svoje. Milovníci rýchlych rytmov sa mohli naučiť rómske tance na tanečnom workshope. Tanečnica Libuše Bachratá zase predviedla profesionálne flamenco. Zaujímavou bola aj prehliadka rómskych remesiel. Výtvarný workshop ponúkol profesionálnym aj neprofesionálnym umelcom priestor pre ich kreativitu.

Nezabudlo sa ani na tých najmenších – organizátori si pre nich pripravili detský kútik s historickým kolotočom a ďalšími starodávnymi hračkami. Festival vynikal aj cigánskymi špecialitami. V celom areáli Červeného kameňa sa podávali jedlá z rómskej kuchyne. Tú naživo predviedla pani Zdenka Mahajová vo svojej kuchárskej šou, ktorá bola spojená s ochutnávkou typických rómskych pokrmov ako je polievka žufka, placky marikle, sladký dezert brečka a grilovaná bravčová pečeň.

Súčasťou každého ročníka Cigánskeho Bašavelu je charitatívna dražba obrazov, ktoré tvoria mladé rómske talenty pod taktovkou výtvarníčky Gabiky Binderovej. Téma tohto ročníka – komiksová maľba, bola inšpirovaná slovenským umelcom Jozefom Gertlim, známym pod prezývkou Danglár, ktorý vytvoril sériu obrazov pre Kampaň proti predsudkom.

Atmosféru podujatia si vychutnala aj moderátorka Adela Banášová. Pri moderovaní jej sekundoval talentovaný Filip Abbafy, ktorého podporuje OZ Divé maky. "Filip je veľmi príjemný. Je normálny v pozitívnom zmysle, nemá žiaden afekt a dokáže na mňa reagovať. Je šikovný," zhodnotila Banášová.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Lucia Maková, PR manažérka festivalu.

Foto: Martin Žilka / PhotoMartini.com