Uplynulých sedem dní možno pokojne označiť za týždeň veľkých návratov. Okrem toho, že svoj comeback ohlásili David Bowie, Destiny's Child či Justin Timberlake, sa však vo svete hudby udiali aj ďalšie významné veci. V týždennom prehľade správ vám ponúkame to najdôležitejšie, o čom sme na Hudba.sk informovali.

Návraty svetových hviezd

Ťažko určiť najhorúcejšiu tému v rámci návratov - môžeme však začať tou najaktuálnejšou. O americkej skupine Destiny's Child, ktorá od roku 2006 nie je aktívna, sa totiž len pred dvoma dňami začali šíriť zvesti, že sa 3. februára predstaví počas Super Bowlu. Dostupné informácie hovoria, že trio zaspieva medley svojich najväčších hitov a zároveň predstaví novú pieseň Nuclear. Beyoncé by mala šou Destiny's Child na Super Bowle ukončiť premiérou vlastnej piesne pochádzajúcej z jej pripravovaného albumu. Termín vydania nahrávky zatiaľ nie je známy.

Za najvítanejší návrat v histórii rocku bol označený comeback legendárneho britského hudobníka Davida Bowieho, ktorý v utorok oslávil svoje 66. narodeniny. Najkrajší darček však dostali všetci jeho fanúšikovia, keďže práve v tento deň celkom neočakávane zverejnil nový singel Where Are We Now?. Na margo novej skladby sa s nadšením vyjadrila i speváčka Lady Gaga, ktorá ju označila za "chvíľku rozkoše".

Ďalším spevákom, ktorý definitívne potvrdil svoj návrat, bol Američan Justin Timberlake. Zároveň informoval, že nový materiál zverejní už v pondelok 14. januára. Pri tejto príležitosti na svojej oficiálnej stránke spustil odpočítavanie.

Za comeback možno považovať aj účasť speváčky Adele na udeľovaní Zlatých glóbusov, ktoré sa uskutoční už dnes večer. Nie je isté, či bude aj spievať, v každom prípade však pôjde o prvú účasť speváčky na veľkom podujatí po narodení syna. Adele by sa mala predstaviť aj 24. februára v rámci tohtoročného udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar), kde je s bondovským hitom Skyfall nominovaná v kategórii najlepšia filmová pieseň. Prečítajte si viac

Posledným do série návratov je rozporuplne prijatý singel Because We Can formácie Bon Jovi z jej pripravovaného štúdiového albumu What About Now. Ten vyjde 25. marca vo vydavateľstve Island Records. Nasledovníka nahrávky The Circle (2009) predstaví skupina aj v Prahe a vo Viedni.

Black Sabbath sa na scénu vrátili v roku 2011 a aj o ich zámere vydať prvý album po 35 rokoch v zostave s Ozzy Osbourneom sa vie už dávnejšie. Presný termín jeho vydania zatiaľ nebol zverejnený, no aktuálne kapela prezradila jeho názov a ďalšie informácie.

Bon Jovi - Because We Can

Vyhlásili najlepšie festivaly aj nominácie na Brit Awards

V stredu 9. januára v holandskom Groningene vyhlásili víťazov ankety Festival Awards Europe 2012, o ktorých rozhodlo hlasovanie fanúšikov. Udeľovania cien sa zúčastnili aj zástupcovia slovenských festivalov, ktoré patrili medzi desiatku nominovaných v kategóriách Najlepší stredne veľký festival (Pohoda) a Najlepší malý festival (Grape). Viac sa dočítate v článku.

Známe sú aj nominácie na 33. ročník hudobných Brit Awards. Najviac ich má škótska speváčka Emeli Sandé. Dvadsaťpäťročná interpretka, ktorá spievala na otváracom aj záverečnom ceremoniáli londýnskej olympiády, má štyri nominácie v troch kategóriách. Prekvapením je nominácia Amy Winehouse v kategórii bežne venovanej speváčkam, ktoré boli počas uplynulého roka aktívne. Winehouse zomrela 23. júla 2011.

Počas uplynulého týždňa zasiahla svet hudby aj smutná správa. Vo veku 76 rokov zomrel zakladateľ a generálny riaditeľ prestížneho Montreux Jazz Festivalu Claude Nobs. Švajčiar po vyše dvoch týždňoch v nemocnici podľahol zraneniam, ktoré utrpel 24. decembra 2012 pri behu na lyžiach neďaleko dedinky Caux. Od tragickej nehody bol v kóme, z ktorej sa už neprebral.

Na Slovensko prídu The Smashing Pumpkins i Helloween

Rok 2013 bude na Slovensku a v jeho blízkom okolí naozaj bohatý na koncerty. Týždeň odštartoval mimoriadne pozitívnou správou, že po Nickovi Caveovi, Kaiser Chiefs, Amonovi Tobinovi či Justice program 17. ročníka Bažant Pohody obohatia americkí The Smashing Pumpkins, jedna z najvplyvnejších rockových kapiel 90. rokov.

Bratislava zas privíta metalcoreovú kapelu Bring Me The Horizon, nemeckých Helloween, ktorí sa predstavia aj v Brezne, írskych The Kilkennys, či Franka McComba a ďalších na februárovom One Day Jazz festivale. Mimobratislavskí si budú môcť vychutnať koncert elektro-popovej Barbary Morgenstern v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie alebo divoký škandinávsky kabaret Dánjal v Novom Meste nad Váhom a v Leviciach.

Niekoľko kilometrov za našimi hranicami sa predstavia System Of A Down a Nick Cave, dve najnovšie potvrdené hviezdy rakúskeho Frequency festivalu. Damien Rice, Asaf Avidan, Irie Révoltés a Sam Lee sú zase čerstvými prírastkami v programe českého festivalu Colours of Ostrava.

Sam Lee - The Ballad of George Collins

Domáca scéna žije

Organizátori piateho ročníka hudobných Radio_Head Awards v pondelok odštartovali prvé kolo hlasovania. Ľudia si do 20. januára budú môcť vyberať z longlistov v štyroch kategóriách - Singel roka, Album roka, Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela.

Po takmer polročnej odmlke sa bratislavskí The Uniques začínajú znova prebúdzať a hlásia sa hneď s niekoľkými novinkami. Nový album je už na spadnutie, a tak chalani začali so zverejňovaním prvých detailov. Nahrávka je takmer hotová, no vo finálnej podobe album nebude len o výtvoroch kapely, teda hudbe, ale aj o vizuálnej tvorbe ich fanúšikov. Prečítajte si viac

Rok 2013 je novým začiatkom aj pre kariéru Mira Jaroša. Ten svoje doterajšie pôsobenie na hudobnej scéne uzavrel výberovkou Všetko najlepšie a vyjadril sa, že štúdiové albumy už robiť nebude. Hudbu však bude naďalej vydávať prostredníctvom singlov - prvý z nich by sa mal dostať do éteru už čoskoro.

Už vo februári absolvuje líder kapely Le Payaco Tomáš Sloboda so svojou skupinou Sounds Like This prvú časť turné s názvom Chobotnica Live 2013. Ako prezrádza názov, hrať sa budú najmä pesničky z nového, v poradí druhého albumu, ktorý vyšiel vlani v novembri.

Štyri roky od vydania debutového albumu Red Pills For Daddy prichádza Dušan Vančo alias Foolk s novou platňou. Nesie názov Millions Of, čerpá zo súčasnej bass music a obsahuje vokály bývalej speváčky skupiny Moustache aj experimenty so zvukmi detských hračiek.

Náš týždenný súhrn uzavrieme šťastnou správou. Speváčka Katarína Koščová sa 9. januára stala mamou. "Náš Adamko je na svete! Zatiaľ je to veľký sympaťák," napísal na sociálnu sieť šťastný otecko - Katkin manžel a dlhoročný manažér Michal Pivovar.

Skladba týždňa: Vec - Samotár (feat. Juraj Benetin)

Album Stereo farbo slepo od rapera Veca sa teší nevídanej podpore fanúšikov aj kritikov. Vychválili ho redaktori denníka SME, Refresheru aj naša recenzentka Martina Šimoňáková (prečítajte si jej názor na album). Na pestrej nahrávke vyčnievajú svojou atmosférou dve skladby, ktoré Vec nahral so spevákom skupiny Korben Dallas Jurajom Benetinom.

Singel Placebo a nemenej silná osobná výpoveď Samotár odzneli vo štvrtok premiérovo naživo na koncerte Korben Dallas v Nu Spirit Clube, kde práve dva Vecove kúsky zožali najväčšie ovácie publika. Plnohodnotné vystúpenie Brančiho Kováča si môžete vychutnať vo februári v KC Dunaj, kde sa predstaví na dvojkoncerte s Prago Union. Tí mu požičajú aj svoju živú kapelu, snáď príde pre zmenu na dve skladby hosťovať aj Juraj Benetin.

Vec feat. Juraj Benetin - Samotár

Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/justintimberlake

Súvisiaci interpreti: David Bowie, Destiny's Child