V pondelok večer prišiel fenomenálny český spevák Dan Bárta do bratislavského Ateliéru Babylon pokrstiť svoje nové CD a odpáliť koncertnú šnúru, ktorá je najdlhšou v jeho kariére. Vo vypredanom klube odpremiéroval viacero doposiaľ nezverejených a v podstate stále nevydaných noviniek. Netradične sa totiž krstil iba master albumu.

Dan Bárta s kapelou Illustratosphere vydáva album po piatich rokoch a za miesto prvého koncertu s novým materiálom aj krst platne si vybral Bratislavu. Na koncerte ho čakalo preplnené hľadisko, ktoré si mohlo exkluzívne vypočuť čerstvú nádielku úplne novej hudby. Koncert Dan Bárta odštartoval premiérou singla Opýšeme inaší, neskôr zazneli aj ďalšie horúce novinky Languages, Pruhy III alebo Romantik lyrik.

"Na to, čo máme za sebou, to bolo dobré. Prišli sme hneď zo štúdia a všetko sme zvládli. Po druhej skladbe som si bol istý, že to dobre dopadne. Ľudia to chceli počuť a boli ústretoví. Mám z toho veľkú radosť," tešil sa z koncertu Dan Bárta, pričom narážal na to, že v dnešnej dobe nebýva zvykom, aby kapely išli na turné skôr než fanúšikovia majú možnosť vypočuť si prezentovaný album.

Dan Bárta je však spevák s veľkou charizmou, ktorý vždy dokáže dav strhnúť. Okrem spevu hral na perkusie a vtipne moderoval celý večer. Popri novinkách v prvej časti koncertu zazneli aj skladby Naokoland z albumu Animage (2008), Innerview z albumu Entropicture (2003) či Naivní a Kontrabásník, obe z debutového albumu Illustratosphere z roku 2000. Medzi najstaršou a najnovšou skladbou tak bol rozdiel trinástich rokov. Tie najnovšie pritom ešte stále oficiálne nevyšli, keďže CDčka sú vo výrobe a v digitálnej verzii sa album nepredáva.

Krst bez albumu

"Máme síce master cédečka, ale ešte to nie je vyrobené. Rišo Müller je v ďalekej Čadci a Darinka Rolins na dovolenke v Španielsku. Tak kto teda bude krstiť?" s humorom konštatoval Dan Bárta. Napriek tomu, že nemal ani album, ani krstných rodičov, poradil si. Z hľadiska vybral nadšenú fanúšičku Annu Máriu, ktorá na CD master albumu Maratōnika vyliala celú fľašu šampanského. Hudobník následne fanúšikom naservíroval aj ďalšie piesne z predchádzajúcich albumov či Stingovu Seven Days.

"S novým albumom som spokojný. Hudobne sa v ňom uberáme práve tým smerom, akým chceme. Myslím, že sa nám darí dostať zo seba stále lepšie a lepšie hudobné výpovede. Teším sa na turné, nemám z toho strach. Treba sa vyspať, nepiť, neposkakovať," dodal Dan Bárta, ktorý má celkovo za dva mesiace naplánovaných 39 vystúpení.

Zostávajúce koncerty na Slovensku:

24. 10. - Levice, CK Junior
25. 10. - Lučenec, Mestská tržnica
27. 10. - Trenčín, Piano Club - kúpiť lístky
28. 10. - Banská Bystrica, Záhrada CNK
29. 10. - Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry
30. 10. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko
31. 10. - Košice, Historická radničná sála 
3. 11. - Nitra, Synagóga Nitra
24. 11. - Trnava, Kino Hviezda

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Foto: Pavol Laco

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta