"Slová to nedokážu vyjadriť." To bola prvá reakcia slávneho producenta a skladateľa Briana Ena na úmrtie hudobnej a popkultúrnej ikony Davida Bowieho. Neskôr však pre BBC poskytol dlhšie vyjadrenie, v ktorom priblížil obsah ich poslednej komunikácie a prezradil, že plánovali spoluprácu.

Bývalý člen formácie Roxy Music a producent albumov slávnych kapiel ako U2, Talking Heads či Coldplay s Davidom Bowiem spolupracoval v 70-tych rokoch na kultových albumoch tzv. berlínskej trilógie (nahrávanie aj spoluatorstvo) a neskôr aj na albume Outside (1995), ktorý zároveň produkoval.

"Davidova smrť prišla ako úplné prekvapenie, tak ako takmer všetko, čo sa ho týkalo. Cítim obrovskú stratu. Poznali sme sa viac než 40 rokov," napísal Brian Eno, pričom ich priateľstvo priblížil k vzťahu britskej komediálnej dvojice Pete and Dud populárnej v 60-tych rokoch. "Počas posledných pár rokov, keďže on žil v New Yorku a ja v Londýne, sme boli v spojení cez email. Podpisovali sme sa vymyslenými menami, niektoré z jeho boli Mr Showbiz, Milton Keynes, Rhoda Borrocks alebo The Duke of Ear," priblížil hudobník.

"Asi pred rokom sme sa začali rozprávať o Outside - poslednom albume, na ktorom sme spolupracovali. Obaja sme ten album mali radi a cítili, že sa minul väčšiemu záujmu. Rozprávali sme sa o tom, že by sme sa k nemu vrátili a zobrali ho na nové miesto. Tešil som sa na to," prezradil Eno o plánoch, ktoré sa žiaľ už nepodarí zrealizovať.

"Dostal som od neho email pred siedmimi dňami. Bol vtipný ako vždy a rovnako surreálny, plný slovných hračiek, alúzií a našich bežných vtípkov. Končil takto: 'Ďakujem ti za naše dobré časy, Brian. Nikdy nespráchnivejú.' Až teraz si uvedomujem, že mi hovoril zbohom."

Vypočujte si Outside, nedocenený album dvoch hudobných velikánov:



Pocta na BRIT Awards aj dlho plánovaný koncert

Davidovi Bowiemu, ktorý zomrel v nedeľu 10. januára vo veku 69 rokov, vzdajú hold na udeľovaní BRIT Awards. Podujatie sa uskutoční 24. februára v londýnskej O2 Aréne. "David Bowie bol jedným z najdôležitejších a najvplyvnejších skladateľov a interpretov a ako mnoho fanúšikov po celom svete, aj nás zarmútila správa o jeho odchode. Prirodzene by sme si chceli na nadchádzajúcich BRIT Awards uctiť jeho mimoriadny život a prácu," uviedol predseda komisie udeľujúcej ocenenia Max Lousada, pričom rodáka z Londýna označil za jednu z najväčších ikon.

Na Bowieho počesť usporiadajú tiež spomienkový koncert v newyorskej Carnegie Hall. Uskutoční sa 31. marca a vystúpia na ňom napríklad The Roots, The Mountain Goats, Cyndi Lauper, Perry Farrell, Jakob Dylan či Ann Wilson. Podieľať sa na ňom bude aj producent a hudobník Tony Visconti, ktorý s Bowiem často spolupracoval. Organizátorom je podnikateľ a filantrop Michael Dorf, pričom výťažok z podujatia venujú rôznym organizáciám. Ako uviedli usporiadatelia, Bowieho nečakaná smrť zmenila niekoľko mesiacov plánované podujatie na pamätný koncert. Vstupenky, ktoré začali predávať v pondelok, sa po správe o jeho úmrtí okamžite vypredali. Organizátori po kritike zo strany verejnosti priznali, že načasovanie začiatku verejného predaja bolo vzhľadom na situáciu zvláštne.

Ďalšie články:

David Bowie je mŕtvy. Dva dni po vydaní albumu prehral boj s rakovinou

Reakcie na smrť Davida Bowieho: Smútia popové hviezdy, rockeri aj herci

Fanúšikovia po celom svete sa lúčia s Bowiem. Pozrite si video z jeho rodiska

Pripomeňte si albumy "berlínskej trilógie":

Low (1977)



Heroes (1977)



Lodger (1979)



Text: Hudba.sk, pm (zdroj: BBC, Nme.com, SITA)
Foto: Facebook.com/brianenomusic

Súvisiaci interpreti: Brian Eno, David Bowie